BiH

Institut za razvoj mladih Kult

Mladi lideri provode svoje ideje u djelo

14/07/2020

Vidović ističe da će u Foči ugostiti svoje kolegice i kolege sa medicinskih fakulteta iz Mostara, Sarajeva i Foče i da će im osnovna tema biti naučni aktivizam

Polaznice i polaznici 16. generacije obuke “Uči, misli i djeluj!” za omladinske liderice i lidere u narednom periodu u 11 gradova širom Bosne i Hercegovine provodit će svoje ideje u djelo i na taj način pomoći svojim zajednicama. Podršku u tome pružit će im Institut za razvoj mladih Kult i Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, koji su izdvojili oko 15.000 KM za ideje ovih mladih ljudi.

Petar Vidović iz Foče jedan je od polaznika obuke koji će dobiti finansijsku i mentorsku podršku od tima Instituta i u narednih nekoliko mjeseci organizirat će prvi Samit studenata-istraživača medicine u BiH.

Vidović ističe da će u Foči ugostiti svoje kolegice i kolege sa medicinskih fakulteta iz Mostara, Sarajeva i Foče i da će im osnovna tema biti naučni aktivizam.

– Naš cilj je ohrabriti učesnike Samita da osnuju stručna udruženja kako bi se aktivnije bavili istraživačkim projektima u budućnosti. Također, želja nam je da uspostavimo neformalnu uniju studenata istraživača na nivou BiH, kako bismo zajedno istraživali teme značajne za naše društvo i kreirali naučne publikacije – ističe Vidović i dodaje da će se na Samitu okupiti 15 studenata, koji već posjeduju značajno iskustvo u istraživačkim projektima ili su već objavljivali stručne članke.

Pored Samita u Foči, mladi će u 10 drugih zajednica provoditi inicijative u oblastima promocije i izgradnje pomirenja i povjerenja među mladima, unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava, ali i izgradnje vještina i kapaciteta mladih. Neki od projekata će ukazivati na važnost prava da mladi biraju i budu birani, unaprjeđenja infrastrukture za mlade, ali i razvoj neophodnih vještina kako bi mladi odgovorili potrebama današnjeg društva.

Današnjim potpisivanjem ugovora Institut za razvoj mladih Kult nastavlja kontinuirano pružati finansijsku i mentorsku podršku mladima širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kulta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.