Fatih Hasanović priznao da se borio na strani ISIL-a

isil222

Fatih Hasanović sklopio je sporazum o priznanju krivice za pridruživanje terorističkoj organizaciji u Siriji, rekao je tužilac Dubravko Čampara.

Sud BiH će naknadno razmotriti sporazum čiji detalji na suđenju nisu otkriveni, javio je BIRN – Justice Report.

Postupak protiv Hasanovića je razdvojen u odnosu na Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirzu Kapića, Salka Imamovića, Adema Karamuju, Fikreta Hadžića, Ibrahima Delića i Samira Hadžalića.

Oni su, prema navodima iz optužnice, u drugoj polovini 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkim organizacijama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), pružajući pomoć i boreći se.

U ovoj grupi bio je i optuženi Emin Hodžić, a postupak protiv njega je razdvojen prošlog ponedjeljka nakon što je priznao krivnju. Sporazum, kojim je predložena godina zatvora, Sud BiH još nije razmatrao.

Nakon što je Hasanović u pratnji advokata Mirze Kovača napustio sudnicu, u korist Tužilaštva BiH iskaze su dali Marko Popović iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Mario Janeček, uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH.

Popović je govorio o tri fotografije pronađene u računaru optuženog Fikreta Hadžića. Kazao je da se na fotografijama nalaze naoružane osobe, ali tokom ispitivanja nije pojašnjeno o kome se radi.

“Ne mogu tvrditi gdje su fotografije nastale”, izjavio je svjedok te dodao kako pretpostavlja da je riječ o ratom zahvaćenom području.

On nije mogao reći ni kada su fotografije nastale.

Mario Janeček, koji radi u Odjelu za borbu protiv terorizma u Ministarstvu sigurnosti, svjedočio je o terorističkim organizacijama IDIL i Al Nusra. Rekao je da je u maju 2013. godine Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ove organizacije proglasilo terorističkim.

Janeček je dodao da je Ministarstvo sigurnosti obavještenje dobilo kroz dvije sedmice i dostavilo ga policijskim i drugim agencijama.

Suđenje se nastavlja 21. marta.