Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za nestale osobe

Fazlić: INO BiH u ovoj godini nastavlja s potragom još 7.628 nestalih osoba

emza fazlic – AA

Samo u protekloj godini imali smo 1.400 izlazaka na teren naših istražitelja koji su izvršili pred vizite u potrazi za informacijama odnosno provjeru informacija do kojih smo došl

Institut za traženje nestalih osoba (INO) BiH, u prošloj godini ostvario je bolje rezultate rada u odnosu na 2020. Ekshumirane su 93, dok je izvršena identifikacija ukupno 82 osobe. S poboljšanjem vremenskih prilika, i u ovoj godini nastavlja se rad na terenu u potrazi za posmrtnim ostacima.

Glasnogovornica te institucije Emza Fazlić pojašnjava da je u Institutu u protekloj godini organiziran drugačiji način rada, u vanrednim okolnostima pandemije, te su ostvareni bolji rezultati u odnosu na godinu ranije.

„Samo u protekloj godini imali smo 1.400 izlazaka na teren naših istražitelja koji su izvršili pred vizite u potrazi za informacijama odnosno provjeru informacija do kojih smo došli, vezano za moguće lokacije pojedinačnih, masovnih i zajedničkih grobnica. Imali smo 93 ekshumacije i 28 asanacija, odnosno prikupljanja posmrtnih ostataka koji su pronađeni na različitim lokacijama na površini terena, dakle nesahranjeni, i tom prilikom ekshumirani su posmrtni ostaci 81 žrtve i osam slučajeva pojedinačnih posmrtnih ostataka. Tokom protekle godine identifikovane su 82 osobe, što je znatno više nego u 2020. Godini a ispravili smo i sedam pogrešnih identifikacija koje su izvršene klasičnom metodom“ – precizirala je Fazlić.

Prema njenim riječima, potraga za još 7. 628 osoba koje se vode kao nestale u BiH, nastavlja se i u ovoj godini.

„Pokrenuli smo i neke nove projekte u saradnji s norveškom narodnom pomoći koji bi trebali rezultirati obukom posebnih tzv. kadaver pasa koji će našim istražiteljima pomoći na terenu da odrede mikro lokacije u kojima se kriju posmrtni ostaci odnosno grobnice. Također, radit ćemo detaljnije s našim partnerima na pretrazi arhiva kako domaćih tako i međunarodnih, u potrazi za informacijama koje bi nas mogle dovesti do posmrtnih ostataka žrtava za kojima još uvijek tragamo“ – istakla je Fazlić.

Napomenula je da se očekuju bolje vremenske prilike kako bi se moglo pristupiti ekshumacijama.

„Između ostalih, kada je u pitanju područje istočne Bosne, u planu je ekshumacija na lokalitetu Kacelj koji je deminiran a gdje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve. Radit će se i na području Crnče i drugim lokalitetima na području općine Višegrad, a u toku je i provjera još nekoliko informacija koje se tiču tog područja ali i drugih dijelova BiH gdje će se na terenu raditi poboljšanjem vremenskih prilika“ – istakla je glasnogovornica INO BiH.