Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBiH nabavila 1.500.000 litara goriva, cijene na pumpama jeftinije za pet feninga

BiH

gorivo

Cijene nafte na svjetskom tržištu trenutno se kreću ispod 30 dolara za barel. Gorivo na pumpama u zadnjih 15 godina nije bilo ovako jeftino što je prilično dobra vijest za vozače.

Ni Federalna direkcija robnih rezervi nije sjedila skrštenih ruku i krenula je u nabavku potrebnih zaliha. Inače, ova institucija nabavlja i čuva gorivo, hranu, lijekove i druge potrepštine u slučaju rata, nestašice ili poskupljenja.

Kako je za dnevni list Faktor izjavio direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka, krajem 2015. godine Direkcija je, zbog niskih cijena nafte, nabavila oko 1.500.000 litara goriva.

– Gorivo je nabavljeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama preko međunarodnog tendera – kratko je kazao Bavrka, ne želeći kazati koliko Federacija BiH trenutno ima goriva na stanju zaliha, jer se radi o državnoj tajni.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Terminala Federacije BiH Hermedin Zornić rekao je za Faktor da su rezervoari Terminala sada puniji, jer distributeri žele popuniti zalihe dok je cijena niska.

Posljednjih dana, nakon konstantnog pada cijena naftnih derivata u svijetu, cijena barela sirove nafte na svjetskim burzama kreće se oko 30 dolara. Barel nafte je sada postao jeftiniji čak i od barela vode

– Samo u Kantonu Sarajevo kapacitet podzemnih rezervoara je 5.000.000 litara. U Federaciji BiH vjerovatno tri, četiri puta više – kazao je Zornić.

Dodaje da direktiva EU-a predviđa da BiH, pa samim tim i FBiH moraju u svakom trenutku imati tromjesečne zalihe od ukupne godišnje potrošnje.

– Dakle ako je godišnja potrošnja goriva u Federaciji BiH 900.000 tona onda to znači da na stanju zaliha mora biti 225.000 tona goriva, ili jedna četvrtina – izjavio je Zornić.

Kako javlja Anadolija, idućih dana i u BiH ćemo imati blagi pad cijena nafte i naftnih derivata nakon što je posljednjih nekoliko dana u svijetu zabilježen konstantan pad cijena naftnih derivata, potvrdila je Vahida Crnalić, viša samostalna referentica za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine FBiH.

– Nakon pada cijena nafte i naftnih derivata na globalnoj razini, koje se sada kreću čak i ispod 30 dolara po baleru, i kod nas je prethodnih dana zabilježen određeni pad cijena. Obično se promjena cijena nafte odrazi i na tržište u BiH. Posljednjih dana cijene nafte u BiH su padale za otprilike 5 feninga, rekla je Crnalić. Dodala je da će idućih dana na tržištu BiH doći do blagog pada cijena nafte i naftnih derivata.

– Imali smo zahtjeve za smanjenjem cijena nafte, tako da mogu potvrditi da će idućih dana doći do manjeg pada cijena nafte i u BiH. To će opet biti oko 5 feninga po litri, kazala je Crnalić. Inače, cijena litre dizela u BiH trenutačno iznosi oko 1,45 KM, dok benzin stoji od 1,65 do 1,70 KM. Cijena nafte i naftnih derivata je na razini regije Balkana već dugi niz godina najniža u BiH.

– Cijene nafte i naftnih derivata i dalje su najniže u BiH u usporedbi s drugim zemljama regije, gdje imamo malo više cijene. Inače, cijene nafte u svijetu pale su više od 70 posto od sredine 2014., jer najveći proizvođači dnevno proizvode viškove. Isti slučaj imamo i u BiH, gdje su cijene nafte u posljednjih 18 mjeseci pale za nekih 70 posto, kazala je Crnalić.

Posljednjih dana, nakon konstantnog pada cijena naftnih derivata u svijetu, cijena barela sirove nafte na svjetskim burzama kreće se oko 30 dolara. Barel nafte je sada postao jeftiniji čak i od barela vode.