Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBiH ostala bez parlamentarne većine zbog protesta SBB-a

BiH

dom naroda fbih

Na sjednici Kluba Saveza za bolju budućnost, održanoj tokom današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, poslanici tog kluba jednoglasno su odlučili da ne učestvuju u radu sjednice, najavivši da će biti suzdržani po svim tačkama dnevnog reda.

To je poslanicima Predstavničkog doma za govornicom saopćio predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović.

– Nakon svega sto se dešava već dva, tri mjeseca, a naročito zbog pokušaja da se predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću perfidno onemogući čak i liječenje, Klub SBB-a je odlučio da zbog politički motiviranog procesa, pritisaka na brojne ljekare i ataka na Radončića i SBB, na današnjoj sjednici ne učestvujemo u diskusiji ili raspravi, odnosno budemo suzdržani prilikom glasanja o svim tačkama. Pitamo se ko to želi da praktično provede tihi atentat na predsjednika SBB-a, izjavio je Beganović.

Poručio je “svim onima koji će nakon ovoga s razlogom otvoriti pitanje stabilnosti koalicije i njene efikasnosti” da “sami razmisle kome i zašto Radončić treba u pritvoru, a ne na slobodi da svojom pozitivnom energijom i znanjem pomogne u ekonomskom spasu zemlje”.

– Narod je gladan i nestrpljiv, problema je ionako previše, ali ko god da misli da će nas, našeg predsjednika ili cijeli narod uplašiti montiranim procesima, grdno se vara – naglasio je Beganović.

Poslanici SBB-a, poručio je, žele da vjeruju u društvo jednake šanse, pravde, neovisnog i profesionalnog pravosuđa, ali će “privatizaciju države i pravosudnih institucija za uništavanje ljudi uvijek institucionalno sprječavati uz pomoć ovog Parlamenta, svih stranaka i međunarodnog faktora”.

Ovu odluku trenutno razmatra Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

SBB sa SDA i Koalicijom predvođenom HDZ-om čini parlamentarnu većinu.