Nakon devet godina

Federacija BiH dobila novi zakon o demobilisanim borcima

borci – protesti

Podvukao je da će “svi branioci sa 57 godina života biti riješeni kroz Zakon o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju ili će biti riješeni putem Zakona o demobilisanim borcima”

Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu će stupiti novi Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica po objavi u Službenim novinama FBiH.

– Borci će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvarit je mogu demobilisani branioci koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uslov je da su najmanje 12 mjeseci bili učesnici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora finansiranja. Svaki borac RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za boračko invalidsku zaštitu. Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama – izjavio je za Fenu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević nakon što je na današnjoj sjednici Dom naroda usvojio Zakon, a ranije je to učinio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Uvjeren je da će ovo zakonsko rješenje što prije potpisati predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, a potom se objavljuje u Službenim novinama i zvanično stupa na snagu.

– Svi oni koji ispunjavaju kriterije koje propisuje Zakon mogu predati svoje zahtjeve u općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu. Tamo će im biti urađena prvostepena rješenja, nakon toga se procedura nastavlja u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca da bi ti ljudi bili stavljen na spisak za isplatu boračkih naknada – istakao je Bukvarević.

Ove naknade bilo je potrebno omogućiti za one “branioce koji su došli u starije godine, a nemaju dovoljno godina radnog staža i ne mogu da ostvare pravo na penziju”.

– Oni nikada neće ostvariti pravo na penziju jer nemaju dovoljno godina penzionog staža i izuzetno je teško da će ih neko u tim godinama zaposliti. Zato se zahvaljujem što su izradi Zakona doprinijeli predstavnici boračkih organizacija, Vlade FBiH i parlamentarci u oba doma Parlamenta FBiH. Na ovaj način počinjemo rješavati društveni problem koji se zove “prava demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica” – kaže Bukvarević.

Podvukao je da će “svi branioci sa 57 godina života biti riješeni kroz Zakon o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju ili će biti riješeni putem Zakona o demobilisanim borcima”.

– Prema tome, više se ne bi trebalo dešavati da imamo branioca da je ostario a da nema neko od primanja iz budžeta Federacije BiH – tvrdi Bukvarević.

Za primjenu ovog Zakona kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH osigurano je 25 miliona KM.

Među 16 prava demobilisanim borcima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana porodice.

– Predviđena su i prava iz radnog odnosa kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica – rekao je u izjavi za Fenu ministar Bukvarević, koji očekuje da će se s primjenom navedenih prava poboljšati status demobilisanih boraca na području Federacije BiH.