Federalna ministrica Edita Đapo s katarskim ministrom Al Rumaihijem

photo 2 (1)

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo susrela se danas u Dohi s ministrom okoliša, urbanizma i poljoprivrede države Katar Mohammedom bin Abdullahom Al Rumaihijem. Razgovoru su prisustvovali ambasador Katara u BiH Rashid Mubarak Al-Kuwari i bh. ambasador u Kataru Tarik Sadović.

Razgovarajući o dosadašnjoj saradnji konstatirane su mogućnosti za njezino proširenje u brojnim oblastima. Ministar Al Rumaihi je istakao da je građanima Katara naša zemlja u srcu, i da prema njoj imaju posebne emocije zbog čega se, prije svega, ekonomska saradnja dvije zemlje mora intezivirati na obostrano zadovoljstvo.

Izrazio je interes Katara za uvoz sirovog mesa i mesnih prerađevina iz BiH, kao i voća i povrća. Naveo je činjenicu da meso iz južne Amerike do Katara putuje i do 17 sati, dok bi iz BiH to moglo biti učinjeno za četiri do pet sati. Naravno, uz pretpostavku da uskoro bude uspostavljena najavljena direktna avio linija između Dohe i Sarajeva.

– Trebali bismo uspostaviti dobru saradnju u tom smislu jer bi iz Sarajeva desetine tona mesa dnevno mogle biti plasirane u Katar – kazala je Đapo.

Kako je BiH veoma atraktivna turistička destinacija za državljane zemalja Zaljeva, jer su njihova tradicionalna ljetovališta u okruženju nesigurna, Đapo je kazala da BiH treba iskoristiti šansu i pružiti kvalitetnu uslugu ovim iznimno bogatim turistima.

-BiH ima prirodne ljepote koje oduzimaju dah, bogatu kulturnu baštinu i kvalitetnu halal kuhinju, odnosno sve što treba turistima iz ovog dijela svijeta. Iz ozračja planinskog turizma može se za nekoliko sati doći do mora ili uživati u ekstremnim sportovima, ili odmarati pored rijeka i jezera, ovisno od interesa. Mi smo za njih savršena destinacija i to treba iskoristiti. Jasno, uz poštovanje svih zakona i specifičnosti naše zemlje – istakla je Đapo.

Katar se ubrzano razvija zbog organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine pa se osjeća prezasićenost brojem automobila i zbog čega se nove ceste i objekti svakodnevno grade.

-Ministar Al Rumaihi iskazao je mogućnost da bh. firme učestvuju u tenderima za izgradnju i pojektiranje cesta i autoputeva, i da dobiju vrijedne poslove – kazala je Đapo poslije sastanka.

Katar ima vodeću ulogu u zaštiti okoliša u zemljama Zaljeva te je dogovoreno i povezivanje fondova za zaštitu okoliša dvije zemlje, te mogućnost saradnje u raznim zajedničkim projektima. Ova zemlja je spremna finansirati konkretne projekte i razvijati saradnju eksperata dvije zemlje u obostranom interesu. Ministar Al Rumaihi je prihvatio poziv ministrice Đapo da uskoro posjeti našu zemlju.

Na marginama 17. Doha Foruma na kojem učestvuje, ministrica Đapo se susrela i sa Hassanom Al Thawadijem, koordinatorom za organizaciju SP u nogometu 2022. godine. Tom prilikom uspostavljeni su kontakti i naglašena mogućnost buduće saradnje BiH i Katara i na ovom velikom svjetskom projektu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.