BiH

Zora Dujmović

Federalna ministrica koja je optužena da je nelegalno zapošljavala savjetnike: “Nisam kriva”

23/06/2022
Foto: Screenshot

Prema optužnici, Dujmović je potpisala rješenja o postavljanju savjetnika ministra za četiri lica iako ona nisu ispunjavala uslove za tu poziciju

Pred Općinskim sudom u Sarajevu, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović negirala je da je počinila krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, odnosno da je kao službena osoba iskoristila položaj kako bi drugom pribavila korist.

Nakon što je, na upit sudije Damira Batotića, potvrdila da razumije za šta se tereti, Dujmović je negirala krivicu za djelo i radnje koje joj se stavljaju na teret, javlja BIRN.

Dujmović se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta, u Vladi Federacije zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva i na taj način im pribavila korist u vidu zaposlenja.

“U namjeri da M.B., A.K., A.T. i G.L. pribavi korist u vidu zaposlenja, svjesno i htijući iskoristila je svoj službeni položaj na način da je postupila protivno pravilima službe i prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike”, stoji u optužnici.

Prema optužnici, Dujmović je potpisala rješenja o postavljanju savjetnika ministra za četiri lica iako ona nisu ispunjavala uslove za tu poziciju.

“Znajući da, kao ministrica, ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili”, stoji u optužnici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.