Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tri tačke

Federalna TV objavila svoj prijedlog za hitno rješavanje naplate RTV takse

FOTO: FTV

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine predložio je i dostavio menadžmentu BHRT-a i svim relevatnim institucijama tekst sporazuma o zakonski utemeljenoj naplati RTV takse, uz istovremeno osiguravanje dodatnih prihoda za BHRT, saopćio je taj odbor.

Sporazum bi omogućio redovnu programsku produkciju i isplatu plaća za obje radio-televizijske kuće sa sjedištem u Sarajevu do donošenja cjelovitog rješenja naplate RTV takse na području cijele države Bosne i Hercegovine, navedeno je također u saopćenju.

– Vjerujemo da će na sutrašnjem sastanku u Elektroprivredi BiH ovaj sporazum biti potpisan jer se njime ispunjava maksima koju nerijetko ponavaljaju najviši zvaničnici u našoj zemlji, a to je „da treba pomoći BHRT-u, a ne ugroziti rad RTV Federacije BiH“. Sporazum obezbjeđuje BHRT-u da uprihoduje dodatnih gotovo 2,5 miliona KM na godišnjoj razini, a upravo  taj iznos RTV Federacije, uz već izrađeni plan racionalizacije vlastitog poslovanja, može podnijeti u idućih godinu dana ne ugrozivši vlastitu programsku produkciju, plaće i doprinose radnicima te redovito izmirivanje poreskih i drugih obveza prema državi – ističe Poslovodni odbor RTV-a FBiH.

istovremeno podsjeća da je Radio-televizija Federacije, uprkos teškoj situaciji prouzročenoj jednostranim prekidom dosadašnjeg načina naplate RTV takse od Uprave BHRT-a, uspjela servisirati sve obaveze te još uvijek nema dugovanja ni radnicima ni državi.

– Iz tog razloga nam je veoma važno da svi akteri razumno pristupe ovom pitanju i da gubitke koje sada bilježimo pretvorimo prihvaćenjem ovog sporazuma u dobitak za sve – ističe Polovodni odbor RTV-a FBiH.

Naglašava također da je sporazum potpuno sukladan zakonu za razliku od svih dosadašnjih prijedloga, bilo usmenih ili pisanih, koji su ozbiljno kršili Zakon.

Prijedlog u tri tačke

Poslovodni odbor predlaže sljedeća načela sporazuma: 

1) Sporazum predviđa u svim dijelovima istovjetan način naplate RTV takse putem Elektroprivrede BiH kao i u dosadašnjem periodu;

2) Sporazumom se predviđa da RTV Federacije BiH na mjesečnom nivou naručuje korištenje tehničko-produkcijih kapaciteta  BHRT-a u značajno većem iznosu koji bi dosezao oko 200.000 KM svakog mjeseca za BHRT, a sporazumom bi bilo precizno utvrđeno koje su to usluge i kapaciteti koji se naručuju;

3) Sporazum podrazumijeva istovremeno potpisivanje i ugovornog odnosa za naplatu RTV takse putem Elektroprivrede BiH i sporazuma između BHRT-a i RTV Federacije BiH o povećanju narudžbi tehničko-produkcijih kapaciteta.