Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

EU, OHR, OSCE, UK i SAD pozivaju vlasti u BiH da spriječe kolaps javnog RTV sistema

bhrt rtv dom
FOTO: Pixsell

Nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH, kako se dodaje, omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema

EU, OHR, OSCE, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD u zajedničkoj izjavi su pozvali vlasti u Bosni i Hercegovini da bez odgađanja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema.

 – Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu – navodi se u izjavi.

Nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH, kako se dodaje, omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

 – Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje. Paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja. Pravilno funkcionisanje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava – dodaje se u zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.