Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni ministar Mandilović primio delegaciju MMF-a

BiH

Mandilovic-MMF_foto

Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović primio je danas Misiju Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu s njenim šefom Ronom van Roodenom.

Na sastanku je razgovarano o  donošenju novog Zakona o radu, strategiji reforme penzionog sistema, te reformi u oblasti civilnih invalidnina i civilnih žrtava rata, kao i uspostavi registra korisnika primanja naknada na koje se ne plaća doprinos.

Ministar Mandilović je naglasio kako će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u pripremi novog Zakona o radu biti iskren partner i posrednik u pregovorima između sindikata i poslodavaca. Cilj je zajednički dogovor o pojedinim odredbama koje novi zakon treba da sadrži, kao što su zaštita prava radnika, pitanje kolektivnih ugovora, otpremnina i  jasnog određivanja plaće.

– Svjesni smo kako je u javnosti stvorena pogrešna slika da se donošenjem novog Zakona o radu  želi naštetiti jednoj  strani u pregovorima. Zakon o radu će ići u parlamentarnu proceduru jer nema alternativu. Taj zakon će biti rezultat dogovora i maksimalnog razumijevanja između socijalnih partnera, uz uvažavanje preporuka Svjetske banke i MMF-a – kazao je ministar Mandilović, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.