Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SNSD osuđuje podršku Reformskoj agendi

dodik1234

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su saopćili da najoštrije osuđuju postupak ministara iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH koji su glasali za prihvatanje Reformske agende, u potpunosti ignorišući stav institucija Republike Srpske o neprihvatljivosti ponuđenog dokumenta.

– Ovim činom, po prvi put od formiranja zajedničkih organa na nivou BiH, srpski ministri u Vijeću ministara glasali su suprotno stavovima zvaničnih organa RS, time na najdirektniji način pokazujući svoju probosansku opredijeljenost i apsolutnu nezainteresovanost za interese RS i njenih građana – tvrdi se u saopćenju SNSD-a.

Namjera predstavnika opozicije iz RS je, kako dodaju, da ovim činom, po nalogu njihovih sarajevskih partnera, u očima međunarodne zajednice, RS predstave kao stranu koja navodno blokira napredak BiH, ali i da prikriju očiglednu i nepopravljivu krizu sistema u Federaciji BiH i na nivou BiH.

SNSD navodi da je Vlada RS više puta iznijela jasan stav da su glavni nosioci reformskih aktivnosti upravo entiteti i da RS iz tog razloga insistira da se uvaže njeni stavovi.