Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera respiratori

Federalni pravobranilac: Ugovor smo dobili tek nakon što je “procurila vijest” o nabavci respiratora

Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
Fadil Novalić sa advokaticama / Photo: Armin Durgut/PIXSELL

On je potvrdio da je bilo neophodno prije kupovine respiratora, odnosno zaključenja ugovora između Federalne uprave Civilne zaštite i firme “FH Srebrena malina” pribaviti pravno mišljenje Federalnog pravobranilaštva, a da to nije učinjeno. Ugovor je u Pravobranilaštvo FBiH stigao tek 22. maja i nakon što se Vlada FBiH informirala o mogućnosti njegovog raskida

Pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM, danas je svjedočio federalni pravobranilac Jakov Dujić. Govoreći o nadležnostima institucije na čijem je čelu, Dujić je podsjetio da Federalno pravobranilaštvo vrši poslove pravne zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije, njenih organa, drugih državnih organa i fondova koji imaju svojstvo pravnog lica, a finansiraju se iz budžeta Federacije ili u odnosu na njih Federacija vrši osnivačka prava.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

On je potvrdio da je bilo neophodno prije kupovine respiratora, odnosno zaključenja ugovora između Federalne uprave Civilne zaštite i firme “FH Srebrena malina” pribaviti pravno mišljenje Federalnog pravobranilaštva, a da to nije učinjeno.

Dujić je danas u sudnici kazao da je sporni ugovor u Pravobranilaštvo FBiH iz FUCZ-e stigao tek “kada je procurila vijest” o nabavci respiratora.

VLADA FBIH TRAŽILA RASKID UGOVORA KOJI NIJE NI POTPISALA

Dujić je pred Sudom BiH danas govorio o tome kako je Vlada FBiH 14. maja 2020. godine tražila mišljenje Pravobranilaštva FBiH o tome da li postoji mogućnost da se raskine ugovor između Federalne uprave Civilne zaštite i “FH Srebrena malina” o kupovini 100 respiratora ACM812 A.

Federalno pravobranilaštvo je nakon toga i to 19. maja 2020. obavijestilo Vladu FBiH da se oni ne mogu izjasniti o raskidu tog ugovora jer Pravobranilaštvu FBiH taj ugovor nikada nije dostavljen.

Nakon toga, tačnije 22. maja 2020. godine u Pravobranilaštvo BiH je kurir donio Ugovor koji je FUCZ potpisala s firmom “FH Srebrena malina” za respiratore ACM812, a uz njega je bila i prateća dokumentacija kao što su Prijedlog odluke o izuzeću od Zakona o javnim nabavkama, Odluka o izuzeću od Zakona o javnim nabavkama.

Za Dujića to što je ta pošiljka stigla kurirom, nije bio uobičajeni, kako je rekao službeni način dostave dokumentacije.

Nakon što je Pravobranilaštvu FBiH ugovor dostavljen ono je dalo mišljenje da je on manjkav iz razloga što su respiratori unaprijed plaćeni 100 posto, odnosno prije nego što je roba došla i što nije postojala nikakva garancija da će roba biti isporučena, a nije bilo ni bankovne garancije, kao ni one da li roba odgovora onom što je naručeno.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Uz ovo mišljenje, Pravobranilaštvo FBiH je Vladi FBiH dostavilo i odgovor da ugovor mogu raskinuti samo ugovorne strane, a u slučaju nabavke respiratora to je bila FUCZ-e i “FH Srebrena malina”.

Na upit tužitelja Hukeljića je li uobičajeno da neki organ iz budžeta za neku nabavku odmah isplati punu cijenu naručene robe, pravobranilac Dujić je kazao da je u slučaju nabavke respiratore kada je dobavljaču odmah uplaćeno oko 10,5 miliona KM “Pravobranilaštvu FBiH nešto takvo prvi put dostavljeno”, te da je u ovom slučaju izbjegnut Zakon o javnim nabavkama BiH.

Tužitelji Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić tokom direktnog ispitivanja ovog svjedoka na grafoskopu su prikazali dokumente koji svjedoče o prepisci između Vlade FBiH i Pravobranilaštva FBiH, a odnose se na mogućnost raskida ugovora za kupovinu respiratora.

Sudeći prema datumima, jasno je da je Vlada FBiH mišljenje Federalnog pravobranilaštva tražila tek nakon što je otvorena istraga o nabavci ovih medicinskih sredstava.

Na pitanje da li Federalno pravobranilaštvo u okolnostima u kojima nisu osigurana sredstva iz budžeta, postavlja imovinskopravni zahtjev, Dujić je rekao da postoji takva mogućnost ukoliko se utvrdi šteta po budžet i krivica optuženih.

Inače, svjedočenje federalnog pravobranioca bilo je veoma konfuzno i nejasno. Tužitelji, odbrana optuženih i članovi Sudskog vijeća morali su više puta ponavljati ovom svjedoku pitanja da bi ih on shvatio, a u više navrata predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović, opominjala je svjedoka “da ne upada u riječ” tužiteljima, te da konkretno odgovara na pitanja. U jednom momentu sutkinja Begović je dok je tužitelj postavljao po drugi put neko od pitanja, kazala: “Svjedok Vas ne sluša”.

HODŽIĆ: I PTICE NA GRANI ZNAJU DA SU STIGLI RESPIRATORI

Braniteljica optuženog premijera Fadila Novalića, Vasvija Vidovića kazala je Dujiću da je njega tužitelj ispitivao u kontekstu “uobičajene situacije”, a da se nabavka respiratora odvijala u neuobičajenoj i situaciji pandemije, te ga je pitala jesu li mu poznate smjernice Evropske komisije, koja je prema tvrdnjama Vidović dala direktive o postupanju u hitnim situacijama. On je kazao da mu to nije poznato, te da se Zakon o pravobranilaštvu FBiH uredno provodio i primjenjivao.

Sutkinja Džemila Begović pitala je svjedoka da li se kada se država nalazi u posebnoj situaciji, da li se možda tada i pojačava budnost i štiti li se i dalje imovina, kao i da li u zakonu postoji odredba koja kaže da se u tim situacijama drugačije postupa.

Dujić je kazao da toga u zakonu nema i da je Federalno pravobranilaštvo dužno uvijek štititi imovinu FBiH, a njegov je stav da se procedure moraju poštovati.

Vidović je pitala Dujića, u kontekstu njegovog odgovora o eventualnom imovinskopravnom zahtjevu, je li mu poznato da je ugovor u cijelosti ispunjen, na što je svjedok kazao da “ne zna” i da to mogu znati samo ugovorne strane, kao i da Pravobranilaštvo nije kontrolor realizacije ugovora.

Braniteljica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović je pitala svjedoka zbog čega je prilikom odgovora na pitanja tužitelja Hukeljića kazao da je “izbjegnut Zakon o javnim nabavkama”, kada u ugovoru piše da se radi o” izuzeću od Zakona o javnim nabavkama, koji je sastavni dio Zakona o javnim nabavkama.“

Svjedok nije konkretno odgovorio na ovo pitanje, a nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja advokatice Avdibegović da dođe do odgovora na svoja pitanja od ovog svjedoka, ona je odustala od njegovog daljeg ispitivanja.

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka pitala je svjedoka da li je tačno da Pravobranilaštvo FBiH u svom odgovoru Vladi FBiH i FUCZ-e nigdje nije spomenulo Zakon o javnim nabavkama koji danas spominje, te da su samo naveli smjernice u vezi sa obligacionim odnosima, na što je on odgovorio potvrdno.

Pitala je je li tačno da je rok za davanje mišljenja pravobranilaštva 30 dana ili čak i duže, na što je on kazao da je rok 15 dana. Nakon što ga je pitala da li se u praksi dešava da ugovorni organi čekaju i duže, kazao je kako “oni imaju puno posla i pokušavaju da to riješe što prije”.

Optuženi Fikret Hodžić pitao je svjedoka kako je moguće da ne zna je li ugovor ispoštovan, odnosno da su respiratori došli, kada “svaka ptica u BiH zna za to”, kao i kako je to moguće ako je dužnost Pravobranilaštva da spriječi štetu.

Hodžić je aludirajući na to što je svjedok rekao da je Pravobranilaštvo FBiH ugovor o kupovini respiratora dobilo tek nakon što je “procurila vijest” o nabavci respiratora, pitao federalnog pravobranioca “da li oni informacije dobivaju nakon što cure vijesti”.

Nakon ovog, Hodžića je sutkinja Begović upozorila riječima: “Nemojte biti ironični”, te je najavila da će ubuduće zabraniti “ovakva naduravanja sa svjedokom”.

U dosadašnjem toku procesa odbrana i optuženi inače stalno potenciraju činjenicu da je ugovor o nabavci respiratora ACM812 A ispoštovan, međutim, niko od njih ne govori o tome da respiratori već duže vrijeme stoje po skladištima bolnica u BiH i da izuzev u KCUS-u, nisu korišteni za liječenje oboljelih od Covid 19, a što je potvrđeno Fokusu u zdravstvenim ustanovama koje su ih dobile.

Optuženi Fahrudin Solak prije nego što je postavio pitanje Dujiću, konstatirao je da je pravobranioc početkom pandemije radio od kuće, što je Dujić negirao, kazavši da je bio na poslu, te na ročištima u sudu.

Solak je pokušao pobiti ovu njegovu tvrdnju kazavši da početkom pandemije sudovi nisu radili, ali je sutkinja Begović kazala: ”Sud je radio”.

HODŽIĆ ZVAO NA PREPORUKU ŠEFA CARINE

Danas je svjedočio i Adis Borovac, direktor firme DT Šped, koja je pri uvozu 80 respiratora ACM812 A za “FH Srebrenu malinu” obavila špediterske poslove.

Na pitanje tužitelja Hukeljića kako je Fikret Hodžić stupio u kontakt baš s tom špedicijom, Borovac je kazao da je to bilo po preporuci šefa carine i da je to bilo desetak dana prije nego su respiratori stigli u BiH.

Svjedok je potvrdio da je pitao u to vrijeme Hodžića za vrijednost robe koja je trebala stići, ali da mu je Hodžić rekao da je ne zna.

Podsjećamo, Hodžiću je još 3. aprila 2020. godine na račun njegove firme “leglo” oko 10,5 miliona KM za uvoz respiratora, pa je čudno da desetak dana prije njihovog dolaska nije znao odgovoriti špediteru na pitanje o vrijednosti robe.

Iz svjedočenja Borovca saznalo se da mu je Hodžić poslao kopiju fakture za nabavku respiratora putem Vibera, a ovaj svjedok je kazao i da mu nije poznato da li je ikada dostavljena originalna faktura.

Borovac je rekao i da je Hodžiću pri dostavljanju prvobitne dokumentacije nedostajala dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali da ju je Hodžić dostavio naknadno.

Na pitanje advokatice Mirne Avdibegović da li je DT Šped posredovao pri carinjenju prvih 80 respiratora, te da se svjedok nije raspitivao je li faktura stigla naknadno uz preostalih 20 respiratora, Borovac je kazao da je to tačno.

Međutim, na pitanje tužitelja Hukeljića, da li je faktura koju je Borovac dobio glasila na 100 respiratora, on je kazao da “jeste”.

Hodžić je pitao svjedoka da li bi se “on složio da preostalih 20 respiratora nisu carinili jer su imali ogroman pritisak”, na što je svjedok kazao da “ne bi odgovarao na to pitanje”.

Okončanjem svjedočenja današnja dva svjedoka Tužilaštvo je nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza, međutim, zbog prigovora odbrana optuženih s ovim procesom se stalo.

Za odbrane optuženih je sporno to što tužitelji u dokazni materijal žele uložiti hard diskove na kojima su pohranjeni svi podaci i sadržaji sa oduzetih mobitela, računara i laptopa, što znači i oni dokazi koji nisu prezentirani u sudnici.

Odbrana tvrdi da nije vidjela te dokaze, a tužitelji kategorički odbacuju takve tvrdnje, te su naveli da je odbrana mogla izvršiti uvid u sve te dokaze, samo je Tužilaštvo BiH protiv toga da se ti dokazi, za koje tvrde da nemaju veze s ovim postupkom dalje kopiraju ili eventualno distribuiraju, što bi prema njhovom stavu moglo dovesti do zloupotrebe tih podataka.

S druge strane odbrana uporno zahtijeva da ukoliko ti dokazi ulaze u spis, da ih i oni moraju imati, bez obzira na to što su tužitelji kazali da od Sudskog vijeća ne očekuju da uopšte razmatraju dokaze koji nisu bili prezentirani u sudnici.

Tužitelji smatraju da se autentičnost i zakonitost dokaza može dokazati samo ukoliko u cijelosti dostave sve podatke s hard diska.

SOLAK: IMA I GRUPA SEN-GEN

Optuženi Fahrudin Solak tvrdio je da je on u Tužilaštvu BiH imao uvid samo u one dokaze koje su mu dali tužitelji.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Solak je pored do sada već čuvene grupe na Viberu “Gensek”, putem koje je optuženi premijer Fadil Novalić komunicirao sa svojim saradnicima, između ostalog i o respiratorima, spomenuo još jednu grupu za prepisku.

– Imao sam pristup grupi “Gensek”, a nisam “Sen-Gen”, to je moja primjedba – kazao je Solak.

Tužilac Hukeljić je pokušao objasniti da se u cjelokupnom sadržaju nalaze i privatni podaci osoba od kojih su oduzeti telefoni i računari koji nemaju veze s ovim postupkom, te uvjeravao Sud da ne može izdvojiti iz toga samo ono što je prezentirano u sudnici, nakon čega je sutkinja Begović kazala da će odluku donijeti nakon konsultacija sa stručnim osobama.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, kada je planiran nastavak ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva, te saslušanje svjedoka Marija Glibića, uposlenika Federalnog ministarstva finansija, kojeg je ranije saslušalo Tužilaštvo BiH, a u petak će ga saslušati odbrana optužene Jelke Milićević, ministrice finansija FBiH.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kada je svjedočio ranije Glibić je već nagovijestio da posjeduje neki dokument koji je već davao na uvid Tužilaštvu BiH, a koji bi trebao razjasniti jesu li tačne tvrdnje da je u procesu nabavke respiratora bilo i falsifikovanja dokumenata koja su iz FUCZ-e išla prema Vladi FBiH.

Danas je najavljeno da će početkom mjeseca marta izvođenje dokaza početi odbrana optuženih koja je već počela dostavljati svoje prijedloge.

S obzirom na to da Tužilaštvo BiH treba saslušati još jednog vještaka, ali koji će iz Italije svjedočiti putem videolinka za što se još čeka odgovor putem međunarodne pravne pomoći, odbrani je sporno i to što se čeka ovaj vještak, jer kako su danas kazali žele svojim dokazima osporiti njegov nalaz.

Sutkinja Džemila Begović kazala je danas advokatima odbrane da oni mogu nalaz vještaka Tužilaštva BiH sporiti i na osnovu njegovog pisanog mišljenja koje je dostavio. Tužilaštvo BiH je predložilo da odbrana počne s izvođenjem onih dokaza koji se ne odnose na nalaz njihovog vještaka.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.