europol objavio

Uhapšena tri državljana BiH u Njemačkoj, ukrali automobile vrijedne 1,5 miliona eura

njemacka policija – europol – screenshot (1)

Uhapšeni su starosti od 25 do 61 godine, a tokom pretresa pronađena su i demontirana vozila, dijelove automobila, novac i motocikl

Oko 90 policajaca pretreslo je jutros ukupno četiri nekretnine u stambenim i poslovnim adresama u Dortmundu u Njemačkoj, u borbi protiv bande profesionalnih kradljivaca automobila, objavio je Europol.

Ukupno su pretražene četiri nekretnine u Dortmundu. Kao rezultat toga, uhapšena su tri osobe u ovom gradu, objavljeno je.

Ovu kriminalnu mrežu, kako je objavio Europol, činili su državljani BiH koji su ilegalno boravili u Njemačkoj i vršili su pljačke u saveznim državama Donja Saksonija, Sjeverna Rajna Vestfalija i Hesen.

Oni se sumnjiče da su noću provalili u stambene objekte kako bi uz pomoć originalnih ključeva ukrali kvalitetne automobile marke Mercedes, Audi i VW.

Uhapšeni su starosti od 25 do 61 godine, a tokom pretresa pronađena su i demontirana vozila, dijelove automobila, novac i motocikl.

Ukupna vrijednost ukradenih vozila prelazi 1,5 miliona eura.

Ova istraga je provedena u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv prijetnji od kriminala (EMPACT), uz podršku projekta koji finansira EU „Suzbijanje ozbiljnog kriminala na Zapadnom Balkanu – IPA 2019” koji provode italijanske, njemačke i holandske vlasti.

Veliku pomoć pružilo je i Ministarstva unutrašnjih poslova KS, pod koordinacijom Europola.