BiH

Vlada FBiH

Federalni premijer sa američkim ambasadorom Nelsonom

11/03/2019

Abasador Nelson je izrazio nadu u nastavak i poboljšanje saradnje na putu ka NATO-u

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona.

Istakavši zadovoljstvo zbog prvog susreta sa američkim diplomatom, federalni premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa američkom administracijom i nadu da će ona biti nastavljena i proširena.

Abasador Nelson je godinu u kojoj je došao u Bosnu i Hercegovinu nazvao godinom velikog iščekivanja, posebno nakon predaje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i ubrzanja puta BiH ka evropskim integracijama i izrazio nadu u nastavak i poboljšanje saradnje na putu ka NATO-u.

U središtu ekonomskih tema koje su dominirale tokom današnjeg susreta bilo je stvaranje što povoljnijeg poslovnog okruženja izmjenom zakonskih rješenja koja bi omogućila snažnije prisustvo stranih investitora, posebno onih iz Sjedinjenih Američkih Dražava.

– Trebamo definirati područja od američkog interesa u FBiH u narednom periodu i otvoriti poglavlje što značajnijeg američkog prisustva na našem tržištu, što možemo ostvariti u više područja – rekao je Novalić.

Naglašen je i značaj jačanja vladavine prava i potreba prilagođavanja zakonske regulative privlačenju stranih investitora.

Kao jedna od velikih prilika za prezentaciju domaće ekonomije naveden je predstojeći sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji bi trebao biti održan u maju ove godine u Sarajevu koji će, uz guvernere EBRD-a, okupiti i veliki broj poslovnih ljudi iz cijelog svijeta.

Obostrano je konstatirano da su pogledi na budućnosti i ekonomski razvoj gotovo identični i da iznesene ideje u narednom periodu treba konkretizirati da bi se što prije pristupilo njihovoj realizaciji.

Komentari

Autor: Press-centar Vlade FBiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.