Crna hronika

Brčko

Određen pritvor 35-godišnjaku zbog pokušaja ubistva tri osobe

11/03/2019

Pošto je lišen slobode i doveden pred tužitelja, osumnjičeni je ubrzo ispitan gdje je ocijenjeno da postoji opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo

Postupajući po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor za Đ.O. (35) zbog sumnje da je 20. februara u brčanskom naselju Novo Brčko pucanjem iz pištolja na tri osobe počinio više kaznenih djela.

Sumnja se da je Đ.O. pokušao ubistvo, izazvao opću opasnost i neovlašteno držao oružje, te je pritvoren zbog opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo ukoliko bi ostao na slobodi, izvijestilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo je otvorilo istragu protiv Đ.O. zbog sumnje da je 20.2.2019. godine oko 12 sati u Ul. Željeznička ispred jedne stambene zgrade pucanjem iz pištolja prema većem broju osoba počinio više kaznenih djela.

Sumnja se da je Đ.O. nakon intenzivnijeg sukoba s jednim od oštećenih pred zgradom, iz stana donio pištolj iz kojeg je potom pucao u njega i još dvije osobe koje su bile s njim, nanijevši im svima tjelesne ozljede.

Pošto je lišen slobode i doveden pred tužitelja, osumnjičeni je ubrzo ispitan gdje je ocijenjeno da postoji opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo, ako bude pušten na slobodu, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

S tim u vezi Tužiteljstvo je predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH da mu se odredi pritvor u trajanju od jednog mjeseca.

Kako je rješenjem tog suda prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom prvobitno odbijen, Tužiteljstvo je žalbom pobijalo ovu sudsku odluku. Nakon žalbenog postupka doneseno je novo rješenje kojim je određen pritvor O.Đ., što je potom potvrđeno i pravosnažnom odlukom Apelacijskog suda Distrikta.

Po određivanju pritvora osumnjičenom, Tužiteljstvo u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o kaznenim djelima ubistvo u pokušaju, izazivanje opće opasnosti i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje, navode u Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.