Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvostruki aršini URŽ-a

Federalni revizori: Onemogućeno nam je obavljanje ljekarskih pregleda!

Foto: Fokus/Arhiv
Dževad Nekić, glavni revizor

Ured za razmatranje žalbi udovoljio Poliklinici Mostar, a suprotnu odluku po istoj stvari je donio u slučaju tendera Elektrodistribucije Travnik

Iz Ureda za reviziju institucija FBiH tvrde da im je odlukom Ureda za razmatranje žalbi BiH onemogućeno obavljanje redovnih ljekarskih pregleda u mjestima gdje se nalaze uredi federalnih revizora, a to su Sarajevo, Tuzla, Mostar i Bihać.

Naime, Ured za razmatranje žabi uvažio je žalbu Poliklinike Vitalis iz Mostara i poništio je tender Ureda za reviziju institucija. Ova poliklinika se žalila da je Ured za reviziju definisanjem mjesta za izvršenje usluga ljekarskog pregleda u Sarajevu, gdje je sjedište, te u Mostaru, Tuzli i Bihaći gdje su im porodični uredi, izvršio teritorijalnu diskriminaciju.

Tužba Sudu BiH

-Odlučeno je da pružanje usluga ljekarskog pregleda u mjestu rada zaposlenika nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ali kod donošenja ovakve odluke nije uzeto u obzir povećanje troškova koji bi nastali plaćanjem troškova putovanja, smještaja i dnenica za zaposlenike koji bi ljekarski pregled obavljali van mjesta rada, njihovog odustva sa redovnih poslova cijeli dan. To nije u skladu sa članom 3. Zakona o javnim nabavkama koji nalaže ugovornim organima da postupaju s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava – naveli su iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Ističu da su Sudu BiH podnijelu Tužbu protiv Ureda za razmatranje žalbi BiH zbog ovakve odluke. Dodaju da je ovom odlukom URŽ-a Uredu za reviziju onemogućeno da osiguraju ljekarskih pregled za uposlenike jer su sredstva bila operativna budžetom FBiH.

Odluka od 9. februara

-Činjenica da su javne nabavke jedna od javnih djelatnosti koja je najsklonija malverzacijama potvrđuje posljednje rješenje organa za razmatranje žalbi koja je istu pravnu stvar po žalbi istog žalitelja riješio na potpuno suprotan način – odbijanjem žalbi – kažu federalni revizori.

Provjerili smo, URŽ je 9. februara donio rješenje koji se u vezi sa sličnim navodima žalila Poliklinika Vitalis. U ovom slučaju URŽ je odbio navode Poliklinika koja se žalila tender podružnice Elektrodistribucije u Travniku koja je raspisala nabavku za ljekarske predmete za njihove uposlenike. U ovom slučaju URŽ je skrenuo pažnju na potrebu racionalnosti korištenja javnih sredstava!