Adnan Efendić

Federalni zastupnik: Iste mjere ne bi bile dobre za cijelu Federaciju

adnan efendic3 (1)

Što se tiče kašnjenja u nabavci vakcina, Efendić kaže da će sigurno biti tražena odgovornost, prije svega, od Vijeća ministara, ali i svih drugih koji su zakazali u tom procesu

Zatvaranje ili ne bila je tema cjelodnevne raspravena posljednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Zaključci su doneseni, ali koliko izvršna vlast sluša zakonodavnu, za Federalnu TV govorio je Adnan Efendić, šef Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH.

Podsjetio je da kantoni imaju mogućnost donošenja strožih mjera od onih koje je propisao Federalni krizni štab i da je to jedna od naredbi Federalnog kriznog štaba – da kantoni prate brojke zaraženih i donose odluke shodno tome.

– Pratili smo sedmodnevnu incidencu na 100.000 stanovnika i nije ista situacija u svim kantonima. Ta incidenca u USK-u iznosi 61, a u Kantonu Sarajevo preko 1.000. Prema tome, cijenili smo da iste mjere ne bi bile dobre za cijelu Federaciju. Pratili smo upute struke, slušali smo savjete Odbora za zdravstvo Federalnog parlamenta, koje je Klub SDA i podržao – objašnjava Efendić.

Upitan da prokomentira rast cijena, Efendić je kazao da je Zastupnički dom Federalnog parlamenta zaključcima zatražio od izvršne vlasti da putem inspekcijskih organa utvrdi činjenice i izvijesti Parlament, a da će oni, ukoliko postoji potreba za izmjenama nekih zakonskih rješenja te izmjene i podržati.

Što se tiče kašnjenja u nabavci vakcina, Efendić kaže da će sigurno biti tražena odgovornost, prije svega, od Vijeća ministara, ali i svih drugih koji su zakazali u tom procesu.