BiH

region

Antivakseri u regionu protestovali protiv epidemioloških mjera

20/03/2021
Zagreb

Na okupljanju gotovo nitko nije nosio zaštitnu masku, a uz glavni slogan "Dosta je", demonstranti su nosili brojne transparente

Povodom godišnjice uvođenja epidemioloških mjera zbog pojave koronavirusa, Zagreb i četiri hrvatska grada pridružila su se prosvjednim okupljanjima “Svjetska povorka za slobodu, mir i ljudska prava” koja se održavaju u još 40-ak država svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

U Zagrebu je okupljanje, uz nadzor policije, započelo u podne na Trgu Kralja Tomislava, odakle su prosvjednici u dugačkoj koloni krenuli prema Trgu bana Jelačića, noseći transparent “Stop nametanju cjepiva i stožerske diktature” uz simbol zabrane cijepljenja.

Na okupljanju koje je brojilo najmanje petsto prosvjednika, gotovo nitko nije nosio zaštitnu masku, a uz glavni slogan “Dosta je”, prosvjednici su nosili brojne transparente s porukama: “Zdrav razum je naš razum”, “Neovisna znanost je naša znanost”, “Slobodni mediji su naši mediji”, “Cijepljenje neispitanim cjepivom je bioterorizam”, “Dišemo punim plućima”, “Političku elitu hrani farmakomafija”, “Probna cjepiva, ne hvala” itd.

Govornici koji su se obraćali okupljenima putem megafona iznosili su tvrdnje da im Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske svojim epidemiološkim mjerama krši osnovna ustavna i ljudska prava kao što su “pravo na slobodu, pravo na disanje i pravo na život”.

Na Trgu bana Jelačića okupljenima se kratko obratio i kontroverzni imunolog Srećko Sladoljev, jedan od predvodnika tzv. antivakserskog pokreta u Hrvatskoj koji je prozvao hrvatske medije i političare.

Danas su se prosvjedima Zagrebu pridružili i Osijek, Split, Šibenik i Dubrovnik.

Protest u Beogradu zbog mjera u borbi protiv virusa korona

Beograd

Veliki broj Beograđana okupio se danas na Trgu republike izražavajući nezadovoljstvo zbog propisanih mjera u borbi protiv virusa korona.

Okupljeni građani protestuju zbog zatvaranja brojnih objekata, a kako javljaju beogradski mediji, gotovo niko od njih ne nosi masku.

Među okupljenima su ugostitelji i drugi privatnici kojima je trenutno zabranjeno da rade kako bi se smanjio prenos virusa korona, ali i brojni protivnici vakcinacije.

Govornici koji su se obraćali kritikovali su anti-kovid mjere, ali je bilo i onih koji su mimo te teme izrazili protivljenje zbog istraživanja Rio Tinta u Rađevini i Jadru, migrantske politike, globalizma, a dotakli su se i krađe beba.

Skup protiče bez incidenata, uz prisustvo nekoliko saobraćajnih policajaca, a saobraćaj u okolniom ulicama se odvija bez zastoja.

Nakon okupljanja na Trgu, kolona je krenula ka Domu omladine.

Prethodnih dana na društvenim mrežama pojavio se poziv građanima da se usprotive anti-kovid mjerama.

U Podgorici održan protest zbog mjera protiv koronavirusa

Podgorica

Više od stotinu građana Podgorice protestovalo je danas na Trgu nezavisnosti zbog mjera protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest u Podgorici je jedan od mnogih koji su danas organizovani širom Evrope protiv mjera nametnutih pandemijom koronavirusa.

Okupljeni građani danas nisu nosili zaštitne maske, uz poruku da aktuelne epidemiološke mjere ne daju rezultate. S druge strane, istakli su da se na ovaj način uništava ekonomija, a da ljudi svakodnevno ostaju bez posla.

Jedan od učesnika protesta Pavle Radević poručio je da traže ukidanje svih mjera.

“Ovo nije politički skup. Tražimo donošenje zdravorazumskih mjera. Vjerujemo da će nam se donosioci odluka obratiti, jer su aktuelne mjere besmislene”, kazao je Radević.

Na skupu je istaknuto da trenutno važeće mjere krše osnovna ljudska prava, uz poruke da se protestom brane Ustav i zdrav razum.

Najavljeno je da će protesti biti održani i u drugim crnogorskim gradovima.

 

Komentari

Autor: Agencije

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.