Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj "dijalizatori"

Federalni zavod nakon 7 godina utvrdio da neko namjerno obara tendere?!

zzorfbih1

Nakon što je Fokus u više navrata pisao o svjesnom obaranju tendera za dijalizatore kako bi se osigurao monopol za pojedine firme, to je konačno utvrdio i Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH

Zamislite da nadležna institucija vlasti već sedmu godinu ne može da provede tender za nabavku veoma važnih medicinskih sredstava, da država zbog toga gubi milione KM, dok se istovremeno osigurava monopol pojedinim kompanijama koji uz pomoć „države“ sebi priskrbljuju višemilionsku profit. I da sve ovo iz godine u godinu nekažnjeno prolazi.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Upravo ovo je na sceni u Federaciji BiH. Već sedmu godinu zaredom, 2. februara 2023., ponovo je oboren tender Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za nabavku potrošnog materijala za dijalizu i lijekove. Posljednji put proveden je 2016. godine. I od tada, kako smo objavili firme koje uglavnom zastupaju kompaniju Fresenius Medical Care BiH, prodaju dijalizatore po nesrazmjerno visokim cijenama.

Nakon pisanja Fokusa, u aprilu prošle godine došlo je do blagog pomaka. Izmijenjen je pravilnik koji je pod blokadom držao provođenje ove javne nabavke, te se očekivalo da ovaj tender konačno bude proveden. No, to se nije desilo.

Već u junu prošle godine, kako smo objavili, iz obimne dokumentacije do koje smo došli, postalo je jasno da nadležni tolerišu monopolsko ponašanja određenih ponuđača. I to na način da su tender raspisali po znatno većim cijenama nego do tada. No, ni taj tender nije mogao biti proveden.

Dana 16. novembra prošle godine Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH ponovo ga raspisuje. Ali Ured za razmatranje žalbi BiH uvažava žalbu firme MGM Farm Kakanj. Tender za dijalizatore je ponovo oboren.

Međutim, Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, koji se može smatrati sukrivcem u cijeloj ovoj priči, prvi put iznosi inkriminirajuće optužbe na račun kompanije Fresenius potvrđujući tako pisanje Fokusa o ovom problemu odnosno da je na sceni svjesno obaranje tendera za dijalizatore u FBiH kako bi, konkretno, Fresenius zadržao monopol.

Naime, u rješenju Ureda za razmatranje žalbi BiH kojim se prihvaća žalba MGM Farm Kakanj, ugovorni organ odnosno Zavod zdravstvenog osiguranja eksplicitno navodi:

– Nelogično je da je predmetna tenderska dokumentacija potpuno jasna za 17 ponuđača, a nejasna i zbunjujuća za dva ponuđača koja zastupaju interese Fresenius Medical Care, što se može utvrditi uvidom u dosadašnje žalbe u postupku nabavke dijalizatora, koji godinama, postoji opravdana sumnja, ciljano opstruiraju postupak nabavke dijalizatora kako bi onemogućili drugim ponuđačima koji nude registrovane dijalizatore da se jave na tender i da suže konkurenciju samo za određengo proizvođača dijalizatora odnosno Fresenius Medical Care, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

Dakle, Zavod zdravstvenog osiguranja direktno ukazuje na kršenje zakona i ciljane opstrukcije radi osiguranja monopola, o čemu je u više navrata pisao Fokus. Međutim, postavlja se pitanje šta je sa odgovornosti drugih „karika u lancu“ procesa provođenja ovog tendera, a to je upravo Zavod, kao i Ured za razmatranje žalbi BiH?

Iz Zavoda dalje navode, kako se „ovakvim nekonkretnim ponašanjem potencijalnih ponuđača koji nude dijalizatore proizvođača Fresenisu Medical Care želi onemogućiti i drugim ponuđačima da ponude registrovane dijalizatore koji se već dugi niz godina nesmetano koriste u pružanju usluga dijalize pacijentima u FBiH na što bi URŽ morao obratiti pažnju“.

Inače, u žalbi koju je usvoji URŽ i ovaj tedner po ko zna koji put oborio, firma MGM Farm Kakanj optužuje Zavod da nije uvažio raniji stav URŽ-a naprimjer kod definisanja razloga ili uvjeta za korištenje dijalizatora. I sam URŽ spočitava Zavoda da se u odgovoru na žalbe izjašnjava nejasno i nedefinirano.

Kako god, u ovom konkretnom slučaju, očito je, neće biti zatražena ničija krivična odgovornost, već se u krajnjem slučaju može prekršajno odgovarati. Posebno zbog toga što je u krivičnom zakonodavstvu zloupotreba u javnim nabavkama nedovoljno jasno ili skoro nikako definisana.