advokat

Feraget: Govor istine je uvijek jednostavan, Dženan i David su ubijeni

ifet feraget

O slučaju Memić i Dragičević te pravosuđu uopšte

O slučaju Memić, ali i radu pravosuđa uopšte, novinari BHT govorili su sa advokatom porodice Memić, Ifetom Feragetom. On je bio gost Dnevnika 2.

Upozoravali ste na manjkavosti u predmetu “Dženan Memić”. Naređeno je ponovno suđenje Seferovićima. Postoje li rokovi do kada suđenje mora početi i da li pripremate novi dokazni materijal?

Govor istine je uvijek jednostavan. Ja odgovorno tvrdim da je Dženan Memić ubijen, kao i David Dragičević. Suština problema je da ne možete jednostvano dokazati laganje i laži tužilaca.

Zatraženo je i obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenim dokazima. Kako to funkcioniše, biraju li se novi članovi komisije koja obavlja vještačenje ili?

Zatraženo je novo vještačenje. Morate znati da je devet vještaka odbilo da svjedoči odbilo da svjedoči u slučaju Dženana Memića, po zahtjevo odbrane kolege Karkina. Uvijek sa obrazloženjem da su svi dokazi na našoj strani, ali oni ne bi željeli da se petljaju u taj slučaj. Sada je Vrhovni sud po meni ukinuo tu presudu na jedan apstraktni način. Javnost mora znati da imaju dvije vrste činjenica. Činjenikoje vam idu na teret optuženog i činjenice koje vam pogoduju. Kako je moguće da dođe do podizanja i potvrđivanja optužnice za saobraćajnu nesreću kad Dženan Memić nema nijednu povredu izazvanu saobraćajnom nesrećom.

Kako komentarišete današnji istup u javnost potpredsjednice VSTS-a Ružice Jukić koja optužuje međunarodnu zajednicu za miješanje u rad pravosudnih institucija i traži hitnu reakciju Predsjedništva BiH, a u vezi s aferom “Potkivanje”? Ima li pritiska na pravosuđe?

Ja mislim da su to notorne gluposti. Vladavina prava kao ideja je nešto u što svi moramo vjerovati. To podrazumjeva da svi koji se bave primjenom zakona da su ograničeni samim pravom, da posjedujemo zakone koji imaju jasna svojstva i da imamo institucionalne garancije. Mi smo na sva tri testa pali. . Pojedini moćnici sami sebe stavljaju iznad zakona.

Na protestima ispred zgrade VSTS-a bili su i predstavnici porodice Memić i aktivisti Grupe “Pravda za Davida”. Da li je i to neki oblik pritiska i kako u ovoj zemlji uspostaviti vladavinu prava?

Ja sam uvijek govorio da mi treba sudnica, a ne ulica. To može podstaći da rade u skladu sa zakonom. Ovo, kao i vaše emisije, prilozi dnevnici su samo oko javnosti. U svim našim predmetima imamo veliki problem, istrage. Dali smo velika ovlaštenja tužiocima a nemamo njihove garancije.