Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

advokat porodice memić

Feraget: Nikada nismo raščistili je li Dženan Memić ubijen tamo gdje je nađen

feraget memic

Mjesto gdje je ubijen je mjesto gdje ne prolaze auta, a da biste fingirali saobraćajnu nesreću tijelo trebate podesiti tamo gdje prolaze auta – rekao je Feraget

Pred Sudom BiH danas su prvi put nakon šest godina otkako je pod nikad razjašnjenim okolnostima stradao i preminuo Dženan Memić, govorili dvoje svjedoka koji su za po Dženana Memiča kobne noći susreli u krugu hotela “Ilidža” njega i Alisu tada Mutap, danas Ramić.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Nakon današnjeg ročišta o svjedočenjima su govorili Muriz Memić i advokat porodice Memić Ifet Feraget.

– Čekali smo ovaj trenutak, znali smo za ove svjedoke sami su se javili Arijani. Kada je došlo vrijeme da budu saslušani u Tužilaštvu BiH, saslušani su. Evo danas su rekli, znači nema vidikovca Alisinog, nema amnezije. Dženan i Alisa su viđeni ispred hotela “Crystal”, znači na mjestu događaja. Da li je Dženan ubijen na mjestu gdje je pronađen to ćemo još vidjeti ali ovi svjedoci su danas pokazali i evo ja im se danas zahvaljujem svim na svijetu, da su imali hrabrosti i snage, sami su rekli sa su se bojali prijaviti.

Svjedoci koji su kobne noći vidjeli Dženana i Alisu čuli tupe udarce, vrisak i “šuti”

Ružno je reći ali moram reći, sreća je da tu noć nisu prijavili policiji, jer znamo da je tadašnji načelnik PU Ilidža bio Mirsad Đelilović koji je se nalazi u krivičnoj prijavi, a koji je sada kandidat za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Sreća pa nisu prijavili, vi znate koliko je policajaca u krivičnoj prijavi, to bi bila propala priča. Na prošlom ročištu su rekli da sam ja izjavio u medijima da ima živi svjedok, a Alisa je tražila ne bi li ona poznala ko je.

E, zato Alisa nisi znala do dana današnjeg ko su svjedoci. I evo ide to sve svojim tokom, trajaće sve to dugo, jest da je teško slušati. Znači Dženan je na potpuno drugom mjestu šetao od Alisine priče – kazao je Memić.

Na pitanje novinara, da li će Tužilaštvo BiH pokrenuti istragu o ubistvu Dženana Memića, advokat Feraget je kazao:

– Generalno, Tužilaštvo BiH nikada nije reklo da ne istražuje ubistvo – rekao je Feraget.

I advokat porodice Memić se osvrnuo na današnja svjedočenja.

– Možemo reći da postoji nada. Dok imamo ovakve ljude kojima je stalo do istine i pravde, možemo reći da se imamo čemu nadati. Ono što je vrlo signifikatno je da je nalazom vještačenja od 3. marta 2016. godine isključena amnezija kod Alise, a ona se naknadno raspitivala ko je taj svjedok koji je njih mogao vidjeti.

Dakle 3. marta 2016. je bilo jasno da nema amnezije, pa se postavlja pitanje zašto u aprilu 2016. godine Tužilaštvo insistira na drugom vještačenju koje je utvrdilo da Alisa navodno ima amneziju, ali je sasvim jasno iz medicinske dokumentacije da nije imala potres mozga. To smo čuli jasno na suđenju u dva navrata pred Kantonalnim sudom – istakao je Feraget.

I Feraget je stave da je sreća da svjedoci nisu događaj prijavili policiji.

– Dakle, ima još svjedoka koji su to mogli vidjeti i čuti šta se dešava i ovo vam daje odgovor na pitanje zašto su snimci uništavani, zašto su brisani za više dana upravo sa hotela “Crystal” za 8, 9, 10. i 11. februar 2016. Mi nikada nismo raščistili da je Dženan ubijen tamo gdje je nađen. To će biti predmet istraživanja.

Njegovo tijelo je nađeno gdje je nađeno ali smo danas mogli čuti da su viđeni kako šetaju negdje oko 22 sata. Ako ih je videonadzor džamije u Lužanima zabilježio da su prošli u 21.28 sati to se potpuno uklapa. Dakle u Aleji na parkingu su ostavili auto negdje u 21.35, 21.40 sati, malo se prošetali i to idu na kontra stranu, dakle oni se tek tada vraćaju prema Velikoj aleji.

Tako, da to u potpunosti dovodi u pitanje sve iskaze koje je davala Alisa Mutap koja je govorila da su otišli čak do Vidikovca pa do Mahira i tako dalje, kako bi se ukralo tih sat vremena, ali istina siječe kao najoštrija sablja. Nadamo se da će se u nastavku suđenja čuti i ono ostalo što je bitno za ovaj predmet – kazao je Feraget.

Advokat Feraget je komentirao i današnja potenciranja u sudnici na pitanjima o udaljenosti mjesta gdje su bili svjedoci koji su čuli udarce i vrisak, od ulaza u Veliku aleju, odnosno mjesta gdje je pronađen Dženan Memić.

– Ako mislite da je Dženan ubijen tamo gdje je nađen to je 200 metara, ali ako je ubijen mnogo bliže, to je možda udaljeno 100 metara. Mjesto gdje je ubijen je mjesto gdje ne prolaze auta, a da biste fingirali saobraćajnu nesreću tijelo trebate podesiti tamo gdje prolaze auta – rekao je Feraget.