Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj "dženan memić"

Feraget o zahtjevu za zabranu komentarisanja slučaja: O tome nema ni govora

New Project – 2022-02-03T181345.959

Navodi i kako je utvrđeno da su snimci sa hotela Kristal iz te kobne noći brisani

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži. Usljed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine.

Advokat Ermin Gačanović, koji zastupa optuženog Hasana Dupovca, obratio se danas Sudskom vijeću sa primjedbom na gostovanja na televizijama nakon svakog ročišta, a na kojima se “komentiraju i interpretiraju iskazi svjedoka iz sudnice i upućuju poruke budućim svjedocima.”

Iako advokat Gačanović nije imenovao Muriza Memića i advokata porodice Memić, Ifeta Ferageta, jasno je da je mislio na njihove medijske istupe.

Nakon ove primjedbe, predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić je zamolio prisutne da se suzdrže od iznošenja detalja sa suđenja u medijima uz opasku između ostalog da nije “korektno iznositi dešavanja iz sudnice”, premda je ovo suđenje otvoreno za javnost, prati ga i veliki broj medija, a Muriz Memić i Ifet Feraget, u ovom predmetu i nisu strane u postupku.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget pojasnio je medijima svoj stav o tome, naglasivši kako oko javnosti u istrazi mora biti stalno prisutno, te da se u ovom slučaju provodi “kriminalna istraga od samoga početka.”

Na upit medija šta to sada podrazumijeva zahtjev odbrane optuženih da se u javnost ne istupa sa detaljima slučaja, te da li se i oni koje on zastupa (porodica Memić) vode kao stranka u postupku – advokat Ifet Feraget navodi da je najveći problem Zakona o krivičnom postupku upravo to što se oštećeni ne vodi kao stranka u postupku.

“Da su Muriz Memić ili Davor Dragičević stranka u postupku, onda bih i ja imao pravo predlagati svjedoke i ispitivati vještake”, rekao je.

Osvrće se dodatno na zatraženu zabranu komentarisanja.

“O tome nema ni govora. Čak i u istrazi, a kamoli na glavnom pretresu – oko javnosti mora biti prisutno. To podrazumijeva da se saopšte detalji u kom pravcu ide ta istraga, šta se istražuje, u čemu je problem… I ovo suđenje je javno – volio bih ga raspraviti na nekom forumu gdje bi bili prisutni i sudije iz Suda BiH, predstavnici advokatske komore i medija”, izjavio je Feraget.

Ponovo naglašava da je nedopustivo zabraniti oštećenom da iznosi bilo kakve komentare u javnosti.

Dodaje da je u slučaju Memić provedena “kriminalna istraga od samoga početka.”

“Hitna pomoć je obaviještena u 22:37, šef smjene je pozvao i, kako mu je javljeno sa terena, rekao da je djevojka povrijeđena. Tek deset minuta kasnije šef smjene ponovo zove Hitnu pomoć i saopštava da je tu i povrijeđeni mladić. Dženan je velikih deset minuta ležao u krvi”, iznosi potresne detalje Feraget.

Navodi i kako je utvrđeno da su snimci sa hotela Kristal iz te kobne noći brisani.

“Dalida Burzić je imala taj nalaz još u 2016. godini. To je šokantno. Ako znate da su snimci namjerno brisani, a ne poduzimate ništa, to se ne zove odgovarajuća istraga”, zaključio je Feraget.

Dodaje da se mora cijeniti strpljenje oca preminulog Dženana Memića, da mu građani mogu pomoći, te da u tužilaštvima “sjede kriminalci”. POgledajte njegovu izjavu…