Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Advokat porodice memić

Feraget: Propuste policijskih službenika koji su zataškali Dženanovo ubistvo ne žele utvrditi

Memić i Feraget

Ovdje je više nego očigledno da se radi o „smišljenom priikrivanju disciplinske odgovornosti policijskih službenika“, kako to pravilno navodi Nezavisni odbor u Prijedlogu ocjene policijskog komesara u Odjeljku pod nazivom “Predmet Dženan Memić”, stoji u reakciji Ifeta Ferageta

Povodom teksta objavljenog 06.08.2019. godine u medijima, pod nazivom „Bivši komesar Halilović podnio krivičnu prijavu protiv članova Nezavisnog odbora i ministra Katice”, u kojem se navode neistiniti navodi vezano za slučaj „Dženan Memić“, radi objektivnog informisanja javnosti, zaštite interesa svog klijenta gospodina Muriza Memića i porodice Memić, kao i sprječavanja negativnog uticaja na tok i shod tog sudskog postupka, javnosti se obratio Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

U tekstu pod nazivom „Bivši komesar Halilović podnio krivičnu prijavu protiv članova Nezavisnog odbora i ministra Katice”, se navodi:

„Nezavisni odbor je u Prijedlogu ocjene policijskog komesara u Odjeljku pod nazivom “Predmet Dženan Memić” naveo kako je navodno izvršio analizu vršenja nadzora policijskog komesara nad radom Uprave policije i dokumentacije u vezi s provedenim unutrašnjim istragama i disciplinskim postupcima protiv policajaca obuhvaćenih izvještajem ad hoc tijela, te je došao do zaključka da se radilo o “smišljenom prikrivanju disciplinske odgovornosti policijskih službenika, a o čemu je NO dao i saopćenje za javnost”.

Tu analizu je prema zapisnicima sa sjednica NO-a treba izvršiti član NO-a Admir Katica. Halilović je u krivičnoj prijavi naveo “da komesaru nikad nije predočena ta analiza, a zlonamjerno su izvedene određene konstatacije koje su čak date u javnost.

U prijavi se podsjeća da je se slučaj Memić dogodio 2016. godine, a da je Nezavisni odbor u maju 2017.godine dobio zvanične izvještaj o ishodu postupaka protiv policijskih službenika. Više od godinu dana kasnije, u julu 2018. Nezavisni odbor ekskluzivno objavljuje saopćenje za javnost da će izvršiti analizu provedenih disciplinskih postupaka.

Motivi ove zakašnjele reakcije, navodi Halilović u prijavi, ukazuju na obilježje krivičnog djela, lažnim prikazivanjem činjenica i i izvođenjem pogrešnih zaključaka radi diskreditacije komesara u javnosti, sve do njegove eventualne disciplinske odgovornosti radi prestanka radnog odnosa ili u konačnici i davanja negativne ocjene i smjene.

U prijavi se naglašava da NO nema nikakve zakonske nadležnosti da vrši analize disciplinskih i krivičnih postupaka, a kamoli da o tome daje saopćenja “lažno i zlonamjerno informišući javnost”.

U nastavku istog Odjeljka se komesaru spočitava i to što nije “iz moralnih i profesionalnih razloga” spriječio napredovanje u viši čin policajaca iz slučaja Memić. Iz toga se, navodi Halilović u prijavi, “vidi nastojanje NO-a da želi svim silama diskreditovati komesara, odnosno, na bazi afere koju su sami proizveli u javnosti, na njega izvršiti pritisak, iznoseći konstatacije da je trebao policajcima bez utvrđene bilo kakve odgovornosti spriječiti napredovanje, čime bi počinio teže povrede službene dužnosti. Naglašeno je da je Odbor za žalbe javnosti, koji je skupštinsko tijelo i jedini koje je mjerodavno za davanje takvih ocjena, nije imao primjedbi na provedene unutrašnje istrge, te kako navodi u prijavi,

“NO nakon toga u cilju nanošenja štete komesaru i u cilju izborne kampanje, ponovo poslije 13 mjeseci aktuelizira predmet Dženan Memić u javnosti, zlonamjernim zaključcima i saopćenjima raznih konstrukcija”.

Tim povodom advokat Ifet Feraget ističe da se u slučaju „Dženan Memić“ (kao i u slučaju „David Dragičević“) radi se o drastičnim povredama člana II/3.a) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. EKLJP, jer su MUP KS i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, kao državni organi, propustili da preduzmu neophodne mjere kojima bi zadovoljili pozitivnu obavezu da zaštite život Dženana Memića (da provedu djelotvornu i učinkovitu istragu).

U tom smislu posebno navodim da je u Obavještenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, broj T09 0 KTP 0102119 17 od 08.08.2017. godine, kojom je oštećeni Muriz Memić, u smislu člana 239. stav 2. ZKP FBiH, obavješten da je od strane tog Tužilaštva dana 01.08.2017. godine donijeta Naredba o obustavi istrage u krivičnom predmetu broj gornji prema osumnjičenim policajcima Barić Josipu, Dupovac Hasanu, Konaković Elmedinu, Džano Vahidinu i Aždajić Erolu, zbog krivičnog djela Nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 1. KZ FBiH i krivičnog djela Odavanje službene tajne iz člana 388. stav 1. KZ FBiH, sve u vezi sa članom 54. FBiH, uz navođenje da djelo koje su počinili osumnjičeni policajci nije krivično djelo nego se radi o „radnjama koje predstavljaju disciplinsku odgovornost za teže povrede službene dužnosti“, propisane Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo“.

Dakle, Kantonalno tužilaštvo je utvrdilo da su prijavljeni policijski službenici, koji su radili na slučaju Dženan Memić, počinili teže povrede službene dužnosti. Međutim, prije donošenja navedenog obavještenja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo 08.08.2017. godine od strane organa unutrašnje kontrole MUP KS su već bila donijeta rješenja kojim se protiv svih tih policajskih službenika obustavlja vođenje disciplinskih postupaka zbog nastupanja zastare.

Zbog toga su potpuno neprihvatljivi navodi iz prijave bivšeg komesara Halilovića da „nezavisni odbor ekskluzivno objavljuje saopćenje za javnost da će izvršiti analizu provedenih disciplinskih postupaka” , kao i da se radi o „zakašnjeloj reakciji”, iz razloga što su propusti pripadnika MUP KS morali biti blagovremeno i adekvatno sankcionisani a to nije učinjeno nego je svjesno i namjerno dopušteno da nastupi zastara zbog čega su disciplnski postupci obustavljeni.

Navodi da Odbor za žalbe javnosti, kao skupštinsko tijelo koje je mjerodavno za davanje takvih ocjena, nije imao primjedbi na provedene unutrašnje istrage, te da Nezavisni odbor u cilju nanošenja štete komesaru i u cilju izborne kampanje ponovo poslije 13 mjeseci aktuelizira predmet Dženan Memić u javnosti, samo pokazuju kontinuiranu namjeru da propusti policajskih službenika, koji su očigledno imali za cilj zataškavanje ubistva Dženana Memića, ne budu utvrđeni.

Dakle, ovdje je više nego očigledno da se radi o „smišljenom priikrivanju disciplinske odgovornosti policijskih službenika“, kako to pravilno navodi Nezavisni odbor u Prijedlogu ocjene policijskog komesara u Odjeljku pod nazivom “Predmet Dženan Memić”, stoji u reakciji Ifeta Ferageta, advokata porodice Memić.