USAID-ov Program

Podrška u razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena (VIDEO)

zene

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa

Modna konfekcija iz Živinica s motivima tradicionalne bosanskohercegovačke nošnje naći će se na policima turističkih centara i prodavnica širom Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući Fondu za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji realizuje USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Riječ je o obrtu koji je kroz Fond pokrenula Sanela Čičkušić, poduzetnica iz Živinica.

– Postala sam vlasnica obrta u kojem djeluje još dvanaest žena. Zajedno se trudimo da očuvamo tradiciju i stare zanate. Kroz obrt obučavamo i mlađe naraštaje očuvanju zanatskih vještina – ističe Čičkušić.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o dodjeli sredstava potpisani su sa 14 žena. Biznisi će biti pokrenuti u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

USAID-ov Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i volja predstavnika Grada Živinice da investiraju u edukaciju žena i podrže njihove ideje i biznise, bio je jedan od elemenata koji je doprinio članstvu Grada Živinice u UNESCOvu globalnu mrežu gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika, a kao jedinog grada iz BiH.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja, te nezaposlene mlade žene, saopćeno je iz USAID-a.