Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ferguson: Reformska agenda je odraz prioriteta izabranih vlada

BiH

Edward Ferguson

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson na svom blogu je napisao da je Reformska agenda obaveza BiH i da nije nametnuta, kao i to da su je razvile izabrane vlade na državnom i entitetskom nivou i da je ona odraz njihovih prioriteta za naredne tri godine.

Ferguson ističe da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva (UK), zajedno sa Njemačkom, u pokretanju novog pristupa Evropske unije (EU) BiH dobro poznata, ali da je možda manje poznata uloga s kojom nastavljaju pružati podršku implementaciji Reformske agende, koja je u samom središtu tog pristupa.

Također naglašava da zajedno s njihovim međunarodnim partnerima, potpuno podržavaju neophodne socijalne i ekonomske reforme.

U njihovim očima, piše u blogu, dogovoreni paket reformi nije vezan za određene političke partije ili koalicije već ga posmatraju kao državnu agendu za modernizaciju države, jer je svih 14 političkih partija na državnom nivou obećalo da će podržati reforme potpisivanjem Zajedničke izjave prošle godine.

Ferguson smatra da reforme neće sve riješiti, kao što je to i ranije govorio, ali mišljenja je da su prvi korak ka tome da BiH postane ekonomski stabilnija i konkurentnija, kao i korak ka otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju prilika za mlade ljude.

Podvukao je da je sigurno da reforme neće biti lake.

– Tehnički su zahtjevne, a građani BiH ne žele promjene samo da bi se one desile, već žele promjene na bolje. I tu mi možemo pomoći – istakao je.

Najavio je da će ove godine Ambasada Velike Britanije u BiH potrošiti više od osam miliona funti za podršku reformama u BiH, što je tri puta više nego prije dvije godine kada je došao u BiH.

– Jedan dio ovog novca bit će uložen u dugoročne projekte na kojima radimo godinama, kao što je odabir i obuka oficira Oružanih snaga BiH, izgradnja kapaciteta pravosudnih institucija na državnom nivou i podrška vladama entiteta u razvijanju i implementaciji njihovih strategija za borbu protiv korupcije – naveo je.

Također je napomenuo da sve više usklađuju svoje prioritete s onima u Reformskoj agendi te da imaju pristup novom britanskom Fondu za podršku dobroj upravi koji koristie skoro samo za ovu svrhu.

Objasnio je da pokušavaju usmjeriti podršku na područja koja će napraviti stvarnu i vidljivu razliku i koja mogu pomoći da javnost, koja je razumljivo skeptična i podozriva, uvidi prednosti reformi.

Iznad svega, piše Ferguson, koriste njihov novac tamo gdje smatraju da bi mogao pomoći u privlačenju domaćih i stranih investicija, otvaranju novih, održivih radnih mjesta u privatnom sektoru.

Kao primjer za to naveo je činjenicu da su konsultanti koje finansira UK pomogli relevantnim ministarstvima na entitetskom i državnom nivou da naprave jednu državnu, Transportnu strategiju.

Izrazio je nadu da će ova strategija omogućiti pristup fondovima EU, kao i drugim fondovima, u iznosu od najmanje 130 miliona eura za unapređenje puteva, željeznica, aerodroma, mostova i luka.

Između ostalog, ukazao je na to da podržavaju razvoj nove strategije i akcionog plana za reformu javne uprave u cijeloj BiH, tako da su institucije i državni službenici bolje obučeni i spremniji da podrže implementaciju reformi i da građanima pruže bolju uslugu.

– Želimo poboljšati znanje šire javnosti o reformama i njihovom cilju. Kampanja “Skinimo okove” je do sada doprla do 2,5 miliona ljudi (70 posto stanovništva) te inspirisala gotovo million građana da potraže više informacija online – istakao je.

Izrazio je oduševljenje što je UK u prilici da igra pozitivnu i konstruktivnu ulogu u pružanju podrške reformama, za koje se nadaju da će napraviti stvarnu razliku u životima običnih građana.

Ambasador Velike Britanije u BiH poručio je na svom blogu da je njegov cilj da, kroz podršku i savjete stručnjaka, kada je to potrebno, novi zakoni, politike i strategije budu najbolji što mogu biti.

To je, dodao je, znak stalne predanosti i odlučnosti UK da BiH ostvari svoj potencijal kao stabilna, moderna i evropska država.