BiH

Ferguson: Za reviziju tužbe treba ispuniti visoke standarde

13/02/2017

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson izjavio je danas u Banjoj Luci da njegova zemlja podržava vladavinu prava koju treba da traži svaki narod za počinjene ratne zločine, ali je naglasio da u slučaju revizije tužbe BiH protiv Srbije treba ispuniti visoke standarde po pitanju zahtjevanja revizije postupka.

-Velika Britanija podržava vladavinu prava, uključujući činjenicu da bilo koji narod treba da traži pravdu za počinjene zločine – ukazao je Ferguson.

S druge strane, podsjetio je da je međunarodni sud pravde postavio vrlo visoke kriterije za pokretanje revizije tužbe, između ostalog, i da dokazi koji bi doveli do pokretanja revizije ne mogu da budu stariji od šest mjeseci.

-Na lokalnim vlastima je da prosude i odluče da li ispunjavaju te visoke standarde, koje je postavio Međunarodni sud pravde – kazao je Ferguson novinarima u Banjoj Luci.

Ove vrste revizija su, kaže, dosta neuobičajene procedure.

-U istoriji Međunarodnog suda pravde desile su se samo četiri puta i sva četiri puta bezuspješno. Stoga, vrlo je bitno da se ispuni standard koji je postavio taj sud – rekao je britanski diplomata.

Ukazao je i da je odluka o bilo kojem podnošenju zahtjeva za reviziju tužbe na domaćim bh. vlastima, a ne na ambasadorima i stranim zemljama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.