Ferguson: Žene mogu donijeti sasvim drugačiju perspektivu

ferguson2223

Svako društvo u kojem 50 posto populacije nije dovoljno predstavljeno je društvo koje nije dovoljno uravnoteženo i efikasno, rekao je danas u Neumu britanski ambasador u BiH Edward Ferguson otvarajući konferenciju “Političke stranke, mediji i žene u politici u BiH: Lokalni izbori 2016”.

Dvodnevnu konferenciju organizirala je Westminsterska fondacija za demokratiju u BiH u okviru promocije žena u politici u BiH.

Nedostatak kandidatkinja u medijima tokom predizbornih kampanja, kažu organizatori, dobro je dokumentirao nevladin sektor i prepoznat je kao problem u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u izbornom procesu u BiH. Westminsterska fondacija je zato organizirala ovu konferenciju za predstavnike političkih stranaka, nevladinog sektora i medija kao forum za dijalog relevantnih aktera te za dogovor o konkretnim koracima koje namjeravaju uraditi tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016.

Ambasador Ferguson je istaknuo da kada kaže da bi bilo dobro vidjeti žene na ministarskim mjestima, na čelu političkih stranaka ili kompanija ne govori to zato što je popularno ili politički korektno, nego što bi to zaista bilo puno bolje.

– One sigurno mogu transformirati politički i ekonomski život zemlje – kazao je on.

Po njegovim riječima, BiH još uvijek djeluje kao zemlja muškaraca, gdje čak i žene na položajima navode kako osjećaju pritisak da se ponašaju kao muškarci.

– Žene mogu donijeti sasvim drugačiju perspektivu. Njihovi prioriteti su drugačiji i mogu se suprostaviti ovoj mačo kulturi – rekao je Ferguson.

Ambasador dalje kaže kako se doima da je predizborna kampanja u BiH počela znatno ranije, ali se ne može govoriti o pozitivnim iskustvima. Prva stvar je negativnost te izgleda da su ljudi više protiv nečega, nego za nešto, a drugo je da su novinske stranice “ispunjene muškarcima”.

– Mediji imaju ključnu ulogu u kreiranju političkog prostora u kojem će čuti glas žena – rekao je britanski ambasador.

Zaključio je da žene žele u medijima vidjeti političarke koje govore o njihovim problemima, čuti nove ideje, a ne ono što se stalno ponavlja.