Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povrat imovine u Sarajevu

Feroelektro tuži Staniće: Tvrde da imaju krucijalan dokaz!

zgrada Feroelektro Sarajevo
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Švicarski osnivač SA Dagitima (nekada Stanić-invest) pravno likvidiran. Ko je krajem avgusta provalio u sjedište Feroelektra i otuđio dokumentaciju? Jašarević: Problemi sa Feroelektro TIS. Okuka: Nisu platili obaveze

Ako je suditi prema dokumentaciji koja je predata Općinskom sudu u Travniku, 19. decembra kada bi u ovom sudu trebala početi glavna rasprava po tužbi preduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo protiv tužene firme SA Dagitim Kreševo, ovaj nekadašnji privredni gigant bi nakon dužeg vremena mogao ishodovati značajnu pravnu bitku.

Firma SA Dagitim je tužena radi utvrđivanja ništavnosti registracije odnosno samog osnivanja ove firme. Riječ je o preimenovanoj firmi Stanić-invest koju su osnovali Stanići iz Kreševa, biznismeni koji su godinama slovili za ljude bliske HDZ-u BiH, a koji su u propaloj privatizaciji pokušali preuzeti ogromnu imovinu nekadašnjeg giganta Feroelektra.

Propala privatizacija

Nakon što je 2012. prvostepeno, a 2014. u potpunosti raskinut privatizacijski ugovor sa Stanić-investom po tužbi Agencije za privatizaciju FBiH, kreševska firma je tužila Feroelektro zbog navodnih dugova.

No, s obzirom na dokaze koje posjeduje Feroelektro, sudska odluka kojom bi se u predstojećem sudskom postupku u Travniku poništila registracija SA Dagitima, učinit će pravno neodrživom presudu Općinskog suda Sarajevo iz 2021. kojom je prodata ogromna imovina Feroelektra u Sarajevu. Tako bi, naime, bili ispunjeni svi uslovi za obustavu izvršnog postupka kod istog ovog suda u kojem se prodaju nekretnine na kojima Feroelektro ima pravo raspolaganja.

Podsjetimo, presudom Općinskog suda Sarajevo iz novembra 2021. godine radi namirenja duga prema SA Dagitimu, prodata je poslovna zgrada Feroelektra u Titovoj ulici kao i kompleks u Halilovićima.

SA Dagitim registarski sud 1

Krucijalni dokaz u ovoj tužbi Feroelektra je, kako je priloženo u tužbenim spisima, izvod iz privrednog registra Švicarske da je osnivač SA Dagitima, privredno društvo BFS Logistik AG Svitzerland, pravno likvidiran i to 24. decembra 2020. godine! To je u komunikaciji sa advokatom Feroelektra Mirsadom Arslanagićem nakon provjera potvrdila i Švicarska ambasada u BiH.

Dakle, firma-vlasnik SA Dagitima iz Švicarske je skoro godinu prije presude Općinskog suda Sarajevo kojom se prodaje navedena imovina Feroelektra bila likvidirana, a takav podatak se, prema navodima tužitelja, krio od suda.

I sama vrijednost zgrade Feroelektra koja je pomenutom sudskom odlukom prodata pravnom subjektu BBI Real Estate je krajnje upitna. Naime, vrijednost imovine je nalazima sudskog vještaka Muje Isakovića utvrđena na iznos od 30.935.687 KM, no ona je konačnom odlukom suda BBI Real Estatu prodata za upola cijene, odnosno za 15.500.000 KM!

Zapisnik o javnoj sudskoj prodaji, koji je u posjedu Fokusa, otkriva da je samo kompleks građevinskog zemljišta sa objektima u Halilovićima procijenjen na skoro 19 miliona KM. Prodaja ovih nekretnina je, prema mišljenju tužitelja, sporna i zbog činjenice da se radilo o imovini koja je u državnom vlasnišvu na koje je pravo raspolaganja imao Feroelektro.

Dokazni materijal

Mirsad Jašarević, koji je za v.d. direktora Feroelektra imenovan 2. decembra 2021., kazao je za Fokus da se prema svim propisima SA Dagitim treba brisati iz sudskog registra.

Mirsad Jašarević

-Mi smo pokušavali uložiti dokazni materijal i u predmetu koji se ticao prodaje naše imovine na osnovu rješenja o izvršenju koje je upravo tražio SA Dagitim, a koji je bio predmet sudske nagodbe. No, nikada nije istraženo šta se desilo. Prethodni privatizacijski vlasnik je sa ranijim direktorom kojeg je postavio načinio sudsku nagodbu vezano za prodaju te imovine i sve vrijeme se samo razmatrala situacija zašto i po kojim kamatama će se vratiti dugovanja, a uopšte ne da li su ona postojala ili ne – kazao je Jašarević.

Polovinom novembra 2021. rješenje o dosudi kojom se prodaje imovina Feroelektra, postalo je pravomoćno i izvršno a tadašnji punomoćnik Feroelektra, u to vrijeme bio je u bolnici zbog koronovirusa, zbog čega nikada nije primio ovo sudskoj, niti je za njega znao. Žalba zbog toga nije uložena.

Sudski akt iz 2021. o prodaji nekretnina

-Od preuzimanja funkcija v.d. direktora ja nikada nisam zvanično dobio statusne akte društva od Nadzornog odbora. Također ni statute od kćerki firmi. NO je čak donosio odluke da mi se nikako ne dostavlja statut. Produžavali su mi mandat kao v.d., ograničnili su mi raspolaganje sredstvima do 9.500 KM, smanjivali platu, koju su mi uskoro prestali isplaćivati – istakao je Jašarević govoreći o tome šta se dešavala u periodu prethodne Vlade FBiH.

U noći sa 30. na 31. avgusta ove godine, otkrio nam je Jašarević, izvršena je provala u sjedištu Feroelektra u ulici Maršala Tita br. 48. Provaljeno je u njegovu kancelariju i otuđen mu je laptop i dokumentacija. To se desilo, kako kaže, u periodu kada je i aktuelni saziv Vlade FBiH aktivno obavještavao o nepravilnostima u poslovanju Feroelektra.

Tužba iz 2023.

Policijska istraga je u toku, a o svemu je, ističe on, obaviješten i aktuelni ministar trgovine FBiH Amir Hasičević. No, i pored ovoga, Vlada FBiH je 4. oktobra dala saglasnost Nadzornom odboru Feroelektra d.d. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Dražena Laganina za v.d. direktora ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Osim pravne bitke koju trenutno vodi sa SA Dagitimom, kako ističe Jašarević, Feroelektro ima problem i sa potezima firme-kćerke Feroelektro TIS, čiji direktor, kako kaže, samostalno određuje prioritete raspolaganja finansijama, a o čemu je također upoznat resorni ministar.

Također, ministar je, kaže, obaviješten i o brojnim drugim koji se između ostalog vežu za osiguranje imovine Feroelektra, skladišta u Halilovićima itd.

Šta kaže druga strana

Đoko Okuka, direktor Stanić Group Industry, odgovarajući na upit Fokusa, kazao je da se suština odnosa SA Dagitim sa Feroelektrom manifestuje u postojanju obaveza Feroelektro SA Dagitimu.

-Te obaveze su registrovane u poslovnim knjigama oba društva i „potvrđene“ su od više institucija kao što su Općinski sud Sarajevo (po osnovu više elaborata nadležnog sudskog vještaka,Finansijka policija FBiH, inspektori PU FBiH, inspektori UIO BIH, eksterne revizorske kuće. Osnovni poslovni kodeks nalaže plaćanje nastalih obaveza u dogovorenim rokovima. Nažalost oni su se oglušili na pozive – ističe Okuka.

Podnošenje tužbe protiv SA Dagitim, kako navodi Okuka, ne predstavlja ništa drugo nego kontinuitet postupanja uprave Feroelektra sa ciljem izbjegavanja plaćanja vlastitih obaveza. Dodaje da je SA Dagitim registrovan u skladu sa normama koje propisuju registracioni sudovi u FBiH, te da je problematično ovu priču stavljati van konteksta dužničko-povjerilačkih odnosa obje firme.