Festival “Kao nekad pred Božić 2016” okuplja zvijezde iz regije (FOTO)

BiH

bozic-bhtelecom-3
Foto: D. Begović

Sedamanesti festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2016” bit će održan 7. decembra u koncertnoj dvorani Bosanski kulturni centar u Sarajevu, a posjetitelji će imati priliku uživati u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama.

PR Festivala Ivana Krstanović kazala je da je smotra “Kao nekad pred Božić” posvećena najradosnijem katoličkom blagdanu, Božiću.

“Ovaj festival je izuzteno važan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu BiH jer prije svega doprinosi promociji i afirmaciji bh. kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću”, istakla je Krstanović.

Prema njenim riječima, kao i prethodnih 16 godina i ove godine će na manifestaciji nastupiti folklorna društva iz BiH i Hrvatske koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i podsjetiti nas da je uistinu važno čuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja koji su uistinu veliko veliko bogatstvo za ovu zemlju.

bozic-bhtelecom-1

“Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božičnih hitova domaće produkcije te obrada svjetskih božićnih evergreena. Popularni izvođači zabavne i ozbiljne muzike iz BiH, Hrvatske i Slovenije nastupit će u drugom, revijalnom dijelu programa. Ove godine sudjeluju neka od najvećih imena muzičke scene: Tereza Kesovija, Đani Maršan, Vlado Kalember, Lado Leskovar, Ivo Amulić, Zorica Kondža, Seid Memić-Vajta, Mato Jelavić, Dražen Žerić-Žera…”, pojasnila je Krstanović.

Također, između ostalih, nastupit će i Akademski ansambl narodnih igara i pjesama “Seljo”, narodni orkestar “Seljo”, Mladi tamburaški orkestar “Seljo”, vokalni ansambl “Prijatelji”, klapa Divna iz Trpnja, kulturno-umjetnička društva iz Županje…

bozic-bhtelecom-2

“Program je prilagođen muzičkim ukusima i afinitetima svih generacija i prožet je božićnim motivima i običajima kao i dijelovima sveukupne kuture i tradicije bh. katolika. Također, u okviru festivala Udruga Facultas za prosperitet mladih realizira i medijsku kampanju ‘Pjevaju šume’, a s ciljem sprečavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. Kroz ovu kampanju želimo s ekološkog gledišta sugerisati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvceta”, dodala je Krstanović.

bozic-bhtelecom-4

Vera Šakić, predsjednica Organizacijskog odbora festivala poručila je da su i ove godine, kao i svih prethodnih, pripremili lijepo druženje pred božićne i novogodišnje praznike uz pjesme i igre.

Željko Gudelj, direktor festivala podsjetio je da tri mjeseca vrijedno rade na organizaciji festivala.

“Uspjeli smo dovesti eminentne zvijezde iz Hrvatske i BiH. Stvarno smo se potrudili da napravimo što bolji program”, poručio je Gudelj.