Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SLOBODNI IPAK DOLAZE

Festival “Sloboda narodu” će u Sarajevu okupiti najistaknutije slobodnomisleće ljude Balkana

20210529_2_48521848_65611726_Web

Festival će se održati uz strogu primjenu i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera i protokola a organizatori su upravo zbog toga odlučili da široj regionalnoj publici omoguće da prate događaj uživo

Festival “Sloboda narodu” će u Sarajevu od 17. do 19. juna okupiti predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda. Oni će tokom panel diskusija, izložbi, radionica i predavanja, uz učešće svih zainteresovanih građana koji će moći pratiti festival putem Facebook i YouTube streama, govoriti o SLOBODI.

Organizator Festivala je udruženje građana Pro Educa, a glavni pokrovitelj je Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.
Izložba političkih karikatura Marka Somborca, promocija knjige “Život sa idijotima”, panel diskusije o tome kako je biti manjina, o suočavanju s prošlošću, autošovinizmu, o tome zašto je rokenrol postao bezopasan, da li pravosuđe prati medije i istraživačko novinarstvo, da li Bog voli kukavice, šta je danas fašizam, šta to spaja Balkan, zašto se bojimo Jugoslavije, da li je obrazovanje u službi vlasti i da li je i zašto humor postao državni neprijatelj broj 1 – samo su neke od tema i aktivnosti koje će obilježiti trodnevni festival.

“Zbog pandemije smo morali najprije odgoditi, a onda i preformatirati događaj. Ipak, od početka smo prepoznali Sarajevo kao dušu Balkana, kao mjesto u kojem se mogu i trebaju okupiti ljudi koji su u regiji prepoznati kao slobodnomisleći intelektualci iz zemlje i regiona, ali i svi oni koji slobodno govore o slobodi. Festival ”Sloboda narodu” prvo je regionalno okupljanje ove vrste, kojim udruženje građana Pro Educa cilja na odbranu i podršku slobodi govora, da glasno zagovara obavezu da javni prostor treba da služi za slobodno izražavanje mišljenja i stavova, uz poštovanje svih različitosti društva, a prije svega –poštovanje ljudskih prava“, rekao je Srđan Puhalo, programski direktor Festivala.

Festival će se održati uz strogu primjenu i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera i protokola a organizatori su upravo zbog toga odlučili da široj regionalnoj publici omoguće da prate događaj uživo, putem livestream-a na YouTube i Facebook nalozima Festivala. Informacije o Festivalu su dostupne i na stranici https://slobodanarodu.ba/ te na Twitter nalogu @narodu_sloboda.