Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez umotavanja

Field i Ambasada SAD direktno optužili HDZ BiH za blokadu izbora!

field murphy

Direktno imenovanje Čovićevog HDZ-a za blokade došlo sinoć i iz Američke ambasade na čijem čelu je ambasador Michael Murphy

Odluka HDZ BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Ovo je jutrošnja poruka britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda, nakon jučerašnje blokade HDZ-a u Vijeću ministara odnosno sredstava od 12,5 miliona KM za održavanje izbora.

Piše: A. DUČIĆ

– Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica, poručio je Field.

Direktno imenovanje Čovićevog HDZ-a za blokade došlo sinoć i iz Američke ambasade na čijem čelu je ambasador Michael Murphy.

– Odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora tokom današnje sjednice Vijeća ministara bila je neodgovorna i neopravdana.

Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju – slobodne i poštene izbore. Ponašanje HDZ-BIH po ovom i drugim pitanjima posljednjih sedmica, uključujući njihovo protivljenje ključnim reformama koje zahtijeva EU, nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije, naveli su iz Ambasade.

Upravljanje, a ne opstrukcija i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane, poručili su iz Ambasade SAD.