Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pariz

Gitara koja je razbijena u noći raspada “Oasisa” prodata za 300.000 eura

oasis ss yt

Grupa Oasis osnovana je u Manchesteru 1991., a vrhunac slave doživjela je 1990-ih hitovima poput Don’t Look Back In Anger i Wonderwall.

Crvena električna gitara Gibson iz 1960., koju je koristio Noel Gallagher, zvijezda i frontmen grupe Oasis, a koju je njegov brat Liam slomio 2009. nakon svađe prije jednog od nastupa u noći kad se bend razišao, prodata je utorak na aukciji u Parizu za 300.000 eura.

Mediji pišu da je Liam gitaru slomio iza pozornice, a glazbeni stručnjaci i aukcijska kuća ističu da je to bio jedan od kultnih trenutaka u povijesti rocka. Liam je crvenu Gibson gitaru razbio u naletu bijesa na festivalu u francuskoj prijestonici 2009., malo prije nego što je bend trebao izaći na binu.

Kasnije ju je popravio jedan francuski proizvođač violina i gitara, prenosi Hina.

Engleski pjevač, tekstopisac i muzičar je certifikatom potvrdio da je gitaru razbio njegov brat. Noel Gallagher je bio posebno vezan uz ovaj instrument, s obzirom na to da je brojne tekstove i melodije skladao baš uz ovaj model Gibsona.

“Ova Gibsonica 355, serijski broj A34884 iz 1960, bila je gitara koju je Liam Gallagher razbio u Parizu 2009. u noći kada se raspala grupa Oasis. Bila je to moja omiljena gitara na kojoj sam skladao brojne pjesme”, napisao je Noel Gallagher u bilješci koja ide uz gitaru.

Grupa Oasis osnovana je u Manchesteru 1991., a vrhunac slave doživjela je 1990-ih hitovima poput Don’t Look Back In Anger i Wonderwall.

No zloglasne svađe braće Gallagher rezultirale su raspadom benda nakon što su međusobne netrpeljivosti kulminirale na festivalu Rock en Seine u Parizu, zbog čega je Noel napustio grupu.