BiH

Ambasador Velike Britanije

Field: Poslanici uredno uzimaju svoje plate, ali ne rade za one koji su ih izabrali

16/11/2019

On je istakao da je formiranje vlasti jedino i isključivo odgovornost domaćih političara

Ambasdor Velike Britanije u BiH Matthew Field izjavio je da za BiH nije rekord nemati vlast više od godinu dana od izbora, jer je bilo i dužih perioda, ali da u demokratskoj zemlji nije normalno čekati ovoliko dugo da se vlast konstituiše.

Podsjećajući da vlast nije konstituisana u više kantona, Federaciji BiH, te na nivou BiH, Field je rekao da ima i onih koji su izabrani, ali ne rade svoj posao.

“Poslanici uredno uzimaju svoje plate, ali ne rade za one koji su ih izabrali”, naveo je Fild u intervjuu za “Dnevni avaz”.

On je istakao da je formiranje vlasti jedino i isključivo odgovornost domaćih političara.

“Oni to treba da riješe i moraju biti odgovorni. Neka sjednu i ozbiljno razgovaraju kako da se vlast konstituiše, na temeljima kompromisa i fokusiranosti”, dodao je britanski ambasador.

Prema njegovim riječima, konstituisanje vlasti samo po sebi ne rješava ništa, već je podjednako potrebno da vlast sprovodi reforme i radi za građane.

Govoreći o inicijativi za osnivanje “mini šengena”, Fild je ocijenio da je iza te inicijative nastojanje da se region bolje poveže, što je Velika Britanija zagovarala i zagovara putem Berlinskog procesa.

Britanski ambasador je poručio povlačenje njegove zemlje iz EU neće promijeniti odnos prema zapadnom Balkanu u cjelini, a posebno ne prema BiH.

“U stvari, od referenduma imamo povećanje angažmana Velike Britanije ovdje. Imamo više programa, više osoblja u ambasadi”, naveo je Fild i dodao da se nada da će Velika Britanija i nakon izlaska iz EU iznaći način da i dalje bude dio Eufora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.