BiH

Uhapšen u četvrtak

Fikret Abdić predan u nadležnost Tužilaštva USK

19/06/2020
Foto: Pixsell

Abdić, koji je uhapšen u četvrtak u sklopu operativne akcije kodnog naziva “Mreža”, bit će ispitan u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o daljnjim mjerama

Nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije (FUP) načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić danas je predan u nadležnost Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), potvrđeno je Feni u tom tužilaštvu.

Abdić, koji je uhapšen u četvrtak u sklopu operativne akcije kodnog naziva “Mreža”, bit će ispitan u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o daljnjim mjerama.

Očekuje se da će tokom dana i ostale osobe uhapšene u spomenutoj akciji biti predane u nadležnost Tužilaštva.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva USK, u četvrtak je na području Velike Kladuše slobode lišeno ukupno šest osoba, među kojima i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša.

Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Tužilaštvo USK vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovorne osobe u osumnjičenoj pravnoj osobi u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Iz Tužilaštva navode kako je u tim postupcima osumnjičena pravna osoba kontinuirano dovođena u povoljniji položaj u odnosu na druge pravne osobe, te da su osumnjičeni izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičenu pravnu osobu kao izvršioca usluga.

Kako se nadalje navodi, tako provedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša.

Također se sumnja da je općinski načelnik Velike Kladuše iskorištavao službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.