Sarajevo

Nedžad prodavao cigarete i duhan bez akciznih markica na pijaci, podignuta optužnica

Tuzilastvo1

Navedene duhanske prerađevine bez plaćenih akciza i prateće dokumentacije otkrivene su prilikom kontrole koju je provela Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za neizravno oporezivanje BiH

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Tahirovića zvanog Zeljo, rođenog 1975. u mjestu Butmir kod Sarajeva, državljanina BiH, koji se tereti za nedozvoljen promet više stotina kilograma duhana i cigareta, za koje nisu plaćena akcizna davanja.

Optuženi se tereti da je tijekom aprila ove godine, za vrijeme trajanja pandemije Covid 19, zatečen da je na prodajnom mjestu i skladištu koje je koristio na pijaci u naselju Stup prometovao oko 757 kilograma rezanog duhana bez akciznih markica, kao i više stotina kutija cigareta.

Navedene duhanske prerađevine bez plaćenih akciza i prateće dokumentacije otkrivene su prilikom kontrole koju je provela Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

U optužnici je navedeno da je optuženi nezakonito prometovao akciznim proizvodima za koje nisu plaćana akcizna davanja, te je na taj način oštetio budžet i sve građane BiH.

Optuženi se tereti za kazneno djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.