Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filipović: Bihać ne može sam rješavati migrantsku krizu

migranti_kamp1

Migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini najviše je pogođen Unsko-sanski kanton, a posebno Grad Bihać. Veliki broj migranata nalazi se na navedenoj lokaciji, a trenutna situacija bi mogla imati poražavajuće rezultate, povodom čega se oglasio predsjednik Foruma mladih SDP BiH, Damir Filipović.

„Obzirom da veći broj migranata pripada mladim ljudima, kao i da je veliki broj djece, apelujem na vlasti Bosne i Hercegovine da se ozbiljnije posvete nastalom problemu. Ljudi napuštaju svoje domove radi neuslovnog života, egzistencije i ratnih sukoba u njihovim državama, a u cilju pronalaženja ljepšeg ambijenta življenja. Međutim, trenutno su ‘zaglavljeni’ u Bosni i Hercegovini, između Evropske Unije koja ih ne želi primiti i zemalja iz kojih su izbjegli.

Vijeće ministara BiH mora pod hitno poduzeti radnje koje ne ulaze u svakodnevni djelokrug poslova kojim se bave. Situacija je vanredna i radnje trebaju biti u skladu sa situacijom. Svi oni bježe od nečega lošeg u potrazi za boljim. Niko nije došao u BiH kako bi ostao, svi oni žele ići dalje, ali kako god bilo za sada je priča takva kakva jeste, te se vlasti moraju uozbiljiti. Ne želim da iko shvati ovo kao kritiku, nego želim da Vijeće ministara, ma ko god obnašao funkcije, shvati ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze posebno građani USK i posljedica koje bi mogle nastati. Migranti žive u uslovima koji nisu prihvatljivi, nemaju ni adekvatnu medicinsku uslugu, te oboljevaju od zaraznih bolesti, što bi moglo prouzrokovati epidemiju. Neki od njih su skloni kriminalu, što dodatno ugrožava građane Bosne i Hercegovine. Ukoliko dođe do epidemije bolesti, ona neće ostati u USK, niti u FBiH, epidemija se širi i može donijeti nesagledive posljedice za građane cijele Bosne i Hercegovine.

Broj migranata se stalno povećava, što implicira da su nam granice porozne, ili da granična policija ne radi svoj posao onako kako bi trebala, ili da broj uposlenika Granične policije nije dovoljan kako bi zaštitio državu od (ne)legalnih ulazaka. Uglavnom, odgovornost za stanje nije samo na jednoj političkoj opciji, kao što nije ni na jednom kantonu ili gradu, odgovornost je svih nas. Vijeće ministara BiH mora sazvati hitnu sjednicu, kako bi se odredile mjere kojima bi se riješila migrantska kriza, ili stavila pod kontrolu. Bihać ne može sam rješavati migrantsku krizu. Moraju se pooštriti mjere obezbijeđenja istočne granice države, ako je nemoguće to uraditi sa postojećim ljudskim kapacitetima, Vijeće ministara BiH bi trebalo da aktivira Oružane snage BiH radi učvršćivanja granice. Očito da su nosioci najviših funkcija zaboravili kako ih je Minhen primio kada su izbjegli iz Bosne i Hercegovine“, rekao je Filipović, saopćeno je iz FOM SDP-a.