Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fucz

Finalne pripreme operativnih snaga iz FBiH za pružanje pomoći Sloveniji

majda kovac fucz
FOTO: Fena
Majda Kovač

U skladu sa donijetim zaključkom Vlada Federacije BiH je dala saglasnost Vijeću ministara BiH da se upute operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH u okviru operacije pružanja međunarodne pomoći Bosne i Hercegovine Republici Sloveniji

 Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Majda Kovač izjavila je Feni da se vrše finalne pripreme za angažovanje operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine na pružanju pomoći u sanaciji i ublažavanju posljedica poplava na području Republike Slovenije, koje su se desile 5. augusta ove godine. 

Vijeće ministara BiH je danas, na vanrednoj telefonskoj sjednici, donijelo Odluku o pružanju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje Vladi Republike Slovenije u saniranju posljedica poplava koje su do sada odnijele šest života i prouzročile ogromnu materijalnu štetu.

Odlukom se odobrava upućivanje dva tima za zaštitu i spašavanje iz Bosne i Hercegovine, tima Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH i tima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, s teškim radnim mašinama i neophodnim ljudstvom – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Glasnogovornica FUZC Majda Kovač kazala je da će pomoć Vladi Republike Slovenije pružiti timovi zaštite i spašavanja Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH sa 14 pripadnika civilne zaštite i četiri radne mašine. Pojasnila je da će to biti mješoviti tim FUCZ i Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

– Radilo se o teškim mašinama koje su tražene po zahtjevu, tako da je Kantonalna uprava civilne zaštite ponudila mašine koje ima u službama zaštite i spašavanja. Radi se o službama JP Sarajevošume gdje postoji jedna tražena teška mašina i službi koja je formirana u d.o.o. Bosman Sarajevo. Ovaj mješoviti tim bi trebao krenuti sutra nakon što se završe sve administrativno-logističke pripreme – kazala je Kovač.  

Dodala je da iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske ide 12 pripadnika civilne zaštite sa ličnom i zajedničkom opremom i dva bagera gusjeničara.

Kovač je podsjetila da je zbog katastrofalnih poplava, Republika Slovenija 6. augusta aktivirala Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (UCPM) sa zahtjevom za teške mašine i inžinjerijske jedinice, kao i pokretne mostove. Osim toga, Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnosti BiH primio je zahtjev za međunarodnu pomoć Sloveniji, preko NATO EADRCC-a.

Po njenim riječima, Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju Federalne uprave civilne zaštite o poplavama u Republici Sloveniji, s prijedlogom odgovora na zahtjev Republike Slovenije za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica poplava.

– Federalna uprava civilne zaštite je uime Vlade Federacije BiH, putem Ministarstva sigurnosti BiH, dostavila Vijeću ministara BiH zaključak koji je Vlada FBiH donijela na jučer održanoj hitnoj, telefonskoj sjednici.

U skladu sa donijetim zaključkom Vlada Federacije BiH je dala saglasnost Vijeću ministara BiH da se upute operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH u okviru operacije pružanja međunarodne pomoći Bosne i Hercegovine Republici Sloveniji u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava – navela je Kovač.

Podsjetila je da je BiH primljena u Mehanizam civilne zaštite Evropske unije 1. januara ove godine i da je ovo prva međunarodna pomoć iz BiH koja se šalje putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.