Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zeleno svjetlo

Financial Times: Bosna i Hercegovina je jučer bila neočekivani pobjednik

Sarajevo: Ursula von der Leyen i Borjana Kristo održale su konferenciju za medije
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Ukrajina i Moldavija su radile šta trebaju. BiH nije uradila ništa. Ali njihov slučaj guraju tri države članice”, rekao je ovaj neimenovani diplomata

Izvještavajući o jučerašnjem paketu proširenja EU, Financial Times (FT) navodi da nije bilo previše iznenađenja, te da je Evropska komisija preporučila državama članicama da otvore pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom čim ispune navedene uslove.

Međutim, ističe se da je BiH bila “još jedan neočekivani pobjednik”, te da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila: “Vrata su širom otvorena”.

“Austrougarski blok”

Prema navodima dopisnika FT iz Brisela, “stari austrougarski blok je pomogao u unapređenju nastojanja BiH za članstvo u EU”. Naime, “podijeljena zemlja koja je bila zahvaćena brutalnim građanskim ratom 1990-ih je jučer gurnuta na put ka članstvu u EU uz podršku kolega bivših članova porodice Habsburg: Austrije, Hrvatske i Slovenije”, naveo je dopisnik FT-a Andy Bounds.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je za FT da je komisija “priznala geostratešku neophodnost proširenja” nakon “glasnog” lobiranja Ljubljane. Dodala je da, iako BiH također mora završiti svoj domaći zadatak, “Evropa će biti još stabilnija, sigurnija i prosperitetnija kada se proširenje EU završi”.

Ali nije svih 27 članova uvjereno u ovo.

Kako navodi FT, jedan diplomata je, komentarišući izjavu Von der Leyen, rekao: “To su vrlo mala vrata i ispred njih je veoma veliki pas”.

“Ukrajina i Moldavija su radile šta trebaju. BiH nije uradila ništa. Ali njihov slučaj guraju tri države članice”, rekao je ovaj neimenovani diplomata.

Napomenuo je da, iako bi Ukrajina i Moldavija mogle uskoro započeti pregovore o pristupanju uz samo nekoliko neriješenih uslova, BiH to može učiniti samo “kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo”.

Problem u RS-u

FT navodi da je glavni problem BiH to što, dok entitet Federacija pokušava da ispuni ciljeve prema članstvu EU, entitet Republika Srpska “flertuje sa Rusijom i prijeti otcjepljenjem”.

Navodi se da je Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi, iz Mađarske, rekao na parlamentarnom odboru za vanjske poslove da je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik kočio Bosnu “secesionističkom retorikom”, ali da je bio konstruktivan po pitanju ulaska u državnu vladu.

Thomas Waitz, predstavnik Zelenih, upozorio je Dodika: “Ne možete sjediti na dvije stolice u isto vrijeme. Ne možete izraziti svoju volju da se pridružite EU dok idete u posjetu ministru vanjskih poslova Rusije”.