grantovi za projekte

Finansijska injekcija od Evropske unije na čekanju: Šta se tačno traži od BiH? (VIDEO)

Ono što čujemo od političkih predstavnika u BiH jeste da ćemo dobiti ta sredstva, treba uzeti s rezervom jer je pitanje da li ćemo uspjeti ispuniti uslove da bismo uopšte povukli ta sredstva koja su nepovratna

Usvajanjem dugoročnog budžeta Europske unije otvorena je i mogućnost povlačenje devet milijardi eura grantova za infrastrukturne projekte u zemljama Zapadnog Balkana.

Međutim Evropska unija ima uslove. Šta se od nas traži i u šta će novac biti utrošen su pitanja na koja je BHRT pokušao naći odgovor.

Zvuči vrlo jednostavno, Bosna i Hercegovna može iskoristiti finansijsku injekciju ukoliko bude imala jasne, konkretne i decidne programe za ekonomski oporavak iza kojih će jedinstveno stati. Sredstva iz budžeta EU ne mogu biti operativna sve dok ne izvršimo potrebne reforme koje od nas zahtijeva EU.

Ono što čujemo od političkih predstavnika u BiH jeste da ćemo dobiti ta sredstva, treba uzeti s rezervom jer je pitanje da li ćemo uspjeti ispuniti uslove da bismo uopšte povukli ta sredstva koja su nepovratna. To nisu sredstva kao što su sredstva MMF-a gdje se trošilo ko kako hoće.

– Ovo je vrlo bitno u kontekstu javnih investicija, posebno interesatno za aktuelnu recesiju, dakle mi očekujemo minus 6,5 posto pada ove godine, svakako nastavak recesije u 2021. što znači da je dobro da iskoristimo ta sredstva kako bi pokrenuli javne investicije, rekao je Denis  Čerkadžić, stručnjak za europske integracije.

– Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija prije pola godina predstavio je u Briselu nekoliko projekata u koje se planiraju uložiti sredstva dobijena od EU. Međutim, svjestan je da se prije toga moramo fokusirati na zakone koji su već u proceduri, kaže ekononski analitičar Admir Čavalić.

To je prije svega zakon o javnim nabavki koji je pretpostavka da bi apsolutno ovaj investicioni ciklus trebao da bude pokrenut, zatim zakon o sprečavanju sukobu interesa i zakon o VSTS-u. Siguran sam da će BiH nastaviti sa ispunjavanjem svojih obaveza

A ako ne nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, kao što je to bila praksa ranije, na sredstva iz Budžeta EU možemo zaboraviti.

Odlazi na BiH skoro dvije milijarde eura, granta i to je šansa. Ranije se znalo dešavati da izgubimo sto miliona eura jer nismo ispunili neke uslove.

Dobiti novaca bez uslova I bez ikakvih reformi znači kolokviajno kažem ubaciti novac u budžet I taj novac neće imati efekat.

Sredstva Evropske unije su nam potrebnija nego ikad, naročito zbog cjelokupne ekonomske situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi zbog pandemije Kovida-19, pojašnjavaju u Evropskom pokretu BiH.

Mislim da je vrijeme da se okrenemo vrlo ozbiljnijem pristupu kada je u pitanju utrošak sredstava EU, mora se to raditi puno ozbiljnije trasparentnije, kredibilnije. Važan je svaki novac koji dolazi u BiH i nadam se da ćemo vrlo seriozno pristupiti svemu tome i da neće na kraju biti nekih problema ili elemenata koji bi nas dovesti na neki stub srama.

A da se ne bismo doveli do stuba srama, svaki dobijeni euro moraćemo opravdati. Podsjećamo, BiH još nije ispunila uslove koje je tražila Evropska unija, a koji se odnose na dobijanje makrofinansijske pomoći od 250 miliona eura. Kako je ranije saopšteno, povlačenje ovih sredstava zavisće od budućeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.