Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finansijski kolaps: Kratkoročne obaveze “Pošta RS-a” veće od tekuće imovine

BiH

sdp_fda01d477

“Pošte Republike Srpske” u finansijskom su kolapsu.

Izvještaj nezavisne revizije, objavljen na Banjalučkoj berzi, potvrđuje da su kratkoročne obaveze ovog javnog preduzeća RS-a na kraju prošle godine bile veće od njegove tekuće imovine i to za više od 4,5 miliona KM.

– Ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u osnovu na sposobnost ‘Pošta Srpske’ da posluje po načelu stalnosti poslovanja – navodi se u izvještaju revizorske kuće “Confida”.

Rukovodstvo ovog preduzeća smatra da će “Pošte”, uz podršku osnivača, osigurati neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Samo troškovi bruto zarada i naknada u “Poštama” lani su iznosili 39,8 miliona KM.

Iz tog javnog preduzeća su ranije za banjalučki portal “Capital” tvrdili da su u toku 2015. godine imali problem likvidnosti kroz nemogućnost naplate svojih potraživanja za pružene usluge budžetskim korisnicima, što je uticalo na kašnjenje u plaćanju poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, kao i dospjelih obaveza prema dobavljačima.

Stoga su planom rada za ovu godinu planirali da se zaduže za pet miliona KM kako bi poboljšali tekuću likvidnost i mogli da izmiruju svoje obaveze za poreze i doprinose.

Na kraju prošle godine “Pošte Srpske” se pojavljuju kao tužilac u mnogobrojnim sudskim sporovima, ali i kao tužena strana, potvrdila je i nezavisna revizija.