Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javne nabavke i lov u mutnom

Firme lažiraju takmičenje na e-aukcijama kako bi izvukle što više novca

Foto: Općina Doboj/Arhiv
Dom zdravlja u Doboju

Iz Agencije za javne nabavke BiH naglašavaju da će ovaj konkretan slučaj javne nabavke Doma zdravlja Doboj, o kojem ih je obavijestio Fokus, prijaviti Konkurencijskom vijeću i nadležnom tužilaštvu

Dom zdravlja Doboj raspisao je u julu ove godine tender za nabavku medicinske opreme za potrebe Službe hitne medicinske pomoći s procijenjenom vrijednošću od 63.500 maraka. Kriterij za dodjelu ugovora bio je najniža cijena, a kako bi se postigla što niža, provedena je e-aukcija.

Međutim, iako su se javila tri ponuđača, a cijena „oborena“ na čak 26.900 KM, posao je dobila firma koja je ponudila samo 200 maraka manje od procijenjene vrijednosti, tačnije 63.300 KM. Postavlja se pitanje kako je do toga došlo?

Tri ponuđača

Prema informacijama do kojih je došao Fokus, na tender su se javila tri ponuđača i oni su učestvovali u e-aukciji. Firma “INEL-BH” Društvo za promet medicinskom opremom i potrošnim materijalom iz Maglaja ponudila je cijenu za 200 maraka manju od početne i potom se „držala po strani“ dok su preostale dvije nastavile obarati cijenu do praktično nerealnog iznosa od oko 27.000 KM. Na kraju, oba ta ponuđača odustala su od potpisivanja ugovora, tako da će Dom zdravlja ugovor dodijeliti onom sa najskupljom ponudom.

Dva ponuđača su odustala

Prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, postoji više razloga usljed kojih se ugovor može ponuditi drugorangiranom, odnosno trećerangiranom itd. ponuđačima, a jedan od njih je odustajanje onog koji je bio najuspješniji.

– Dakle, članom 72. stav (3) Zakona precizirana su pravila za način postupanja ugovomog tijela kada najuspješniji ponuđač kojem je ponuđen ugovor o javnoj nabavi odbije da zaključi ugovor ili ne dostavi garanciju za izvršenje ugovora ili na bilo koji drugi način odustane o dodjele ugovora. I u slučaju da drugorangirani ponuđač također odbije zaključenje ugovora ili ne ispuni neki od uslova utvrđenih ovom odredbom zakona, ugovor se na isti način nudi nižerangiranom ponuđaču i tako, po potrebi, redom, do kaja liste, naravno postujući odredbe koje se odnose na prihvatljivost ponude – pojašnjeno je u odgovoru koji je Fokus dobio iz Agencije za javne nabavke BiH, a koji je potpisala direktorica mostarske podružnice Sanja Ćubela.

Iako se u prvi mah ništa ne čini spornim u javnoj nabavci Doma zdravlja Doboj, ipak nije tako. Kao prvo, u Planu javnih nabavki za 2023. godinu, koji je, inače, svaki ugovorni organ dužan objaviti, procijenjena vrijednost nabavke medicinske opreme za potrebe Službe hitne pomoći bila je 46.900 KM, dok je u raspisanom tenderu iz ko zna kojih razloga povećana na 63.500 maraka.

Procijenjena vrijednost je uvećana u odnosu na Plan

Osim toga, u ovom slučaju ponuđači su vrlo vjerovatno, prema ranijem dogovoru, fingirali takmičenje u postupku e-aukcije kako bi onaj sa najvećom ponudom dobio posao, što nažalost nije rijetkost. I u Agenciji za javne nabavke svjesni su toga.

Sve češći problem

– Sistem javnih nabava u posljednje vrijeme se suočava sa ovim problemom. Tako ponuđači dostavljaju ponude koje suštinski ne odgovaraju zahtjevima iz tenderske dokumentacije ili, pak, nakon održane e-aukcije eventualno namjerno propuštaju dostaviti dokumentaciju koja je bila uvjet za potpisivanje ugovora ili odbijaju potpisivanje ugovora kako bi ugovor o javnoj nabavi bio ponuđen drugorangiranom ili trećerangiranom ponuđaču. Ovo ukazuje na potencijalnu koluziju, odnosno tajni dogovor između ponuđača radi stvaranja vještačke konkurencije s ciljem podizanja podizanja ukupne konačne cijene javne nabavke manipulativnim putem – pojašnjava Ćubela.

Dio odgovora Agencije na Fokusov upit

Agencija za javne nabavke BiH je prepoznala takvo postupanje pojedinih ponuđača te poziva sve koji imaju saznanja o mogućim zabranjenim sporazumima da im to prijave. Prijave će potom biti dostavljene Konkurencijskom vijeću BiH na postupanje kao i nadležnim pravosudnim tijelima na eventualno procesuiranje.

Također, iz Agencije naglašavaju da će ovaj konkretan slučaj javne nabavke Doma zdravlja Doboj, o kojem ih je obavijestio Fokus, prijaviti Konkurencijskom vijeću i nadležnom tužilaštvu radi procesuiranja i ispitivanja povrede propisa.

e-aukcije peravre