Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fišo: Učinit ćemo sve da pomognemo u zapošljavanju djece RVI paraplegičara

fiso rvi

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Muharem Fišo razgovarao je danas na Skupštini Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara KS s predsjednikom ovog udruženja Elvisom Sudarom, o davanju prioriteta djeci ratnih vojnih invalida prilikom upošljavanja.

Po riječima Sudara, trenutno ima osmoro djece s visokom školskom spremom i devetoro sa srednjom koja nemaju posao.

– Ne tražimo da se sva ta djeca zaposle, ali kada biste zaposlili jedno dijete, nama bi to mnogo značilo – rekao i dodao kako djeca paraplegičara nisu kao druga djeca, jer su ona, nažalost, morala sa svojim roditeljima proživljavati njihove patnje.

Istakao je kako je ovo udruženje jedino koje je u stalni radni odnos primilo dijete ratnog vojnog invalida (RVI) te da bi željeli da Vlada KS slijedi njihov primjer prilikom novih zapošljavanja.

Fišo je istakao kako su očevi te djece 1992. godine, kao odlučni i hrabri ljudi, stali u odbranu BiH te da su još tada tačno znali za što žive i zašto se bore.

– Oni su se svojim podvizima i plemenitošću u odbrani BiH uzdigli do primjera novim generacijama, stoga imamo obavezu da nikad ne zaboravimo dug koji imamo prema tim hrabrim borcima – kazao je.

Također, ukazano je na svakodnevne probleme s kojima se susreću ratni vojni invalidi uopće te su predstavnici ovog udruženja potcrtali da rade na prijedlozima izmjena i dopuna odluke o ortopedskim pomagalima, medicinskog i sanitetskog materijala i lijekova, i to isključivo za RVI paraplegičare, koji će uskoro uputiti Ministarstvu zdravstva KS.

Sudar je istakao da na taj način žele poboljšati kvalitet i funkcionalnost njihovih pomagala, saopćeno je iz Pres-službe KS.