Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon smrti akademika

Fočo: Filipović je bio jedna od najeminentnijih ličnosti koje je imala BiH

salih_foco (1)

Prisjetio se mnogih privatnih trenutaka s Filipovićem, pa i zadnjih sati provedenih s njim, naglasivši da je to bio čovjek što je potekao iz sredine i porodice koja je poštovala drugog i drugačijeg

Muhamed Filipović bio je jedan od najeminentnijih ličnosti koje je imala Bosna i Hercegovina – kazao je Filipovićev prijatelj i kolega, profesor te bivši dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo povodom smrti akademika Filipovića koji je preminuo danas u Sarajevu.

Fočo ističe da je Muhamed Filipović iza sebe ostavio niz djela posvećenih Bosni i Bošnjacima, ustvrdivši da je on bio čovjek koji razumije bosanski duh i duh Bosne.

Prisjetio se mnogih privatnih trenutaka s Filipovićem, pa i zadnjih sati provedenih s njim, naglasivši da je to bio čovjek što je potekao iz sredine i porodice koja je poštovala drugog i drugačijeg. Borio se, kako je istaknuo, za Bosnu koju nikakvi fašizmi ili nacizmi ne mogu podijeliti.

Bosanskohercegovački akademik, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Filipović preminuo je u Sarajevu u 91. godini.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).