BiH

PSBiH

Poslanici nakon pauze o materijalima s oznakom “povjerljivo”

26/02/2020

Po njenim riječima, ušteda koja bi bila ostvarena u budžetu ukidanjem paušala je oko dva miliona KM za mandatni period.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrao je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović (Naša stranka), s mišljenjem Komisije za finansije i budžet koja nije podržala principe predloženog zakona.

Poslanica Marinković Lepić je kazala kako smatra da je predloženi zakon sistemski, te da je namjera i želja predlagača bila da se sve naknade koje pripadaju poslanicima uvedu u zakon.

Podsjetila je da je postojećim zakonom regulirano da „naknade u vezi s obavljanjem poslaničkog i delegatskog mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koji nisu regulirani odredbama ovog zakona, posebnim aktom regulira Zajednička komisija za administrativne poslove PSBiH“.

– Dakle 18 članova postojećeg zakona reguliše naknade poslanicima i delegatima, međutim, ni tih 18 članova očigledno nije bilo dovoljno pa se daje mogućnost Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove da može utvrđivati naknade koje nisu utvrđene zakonom – pojasnila je Marinković Lepić.

Dodala je da ono što se mijenja njihovim prijedlogom, je da „umjesto postojećeg člana uvodimo u zakon naknade koje do sada nisu bile u zakonu, a to je razlika plate i ostale naknade u vezi s obavljanjem poslaničkog i delegatskog mandata“.

– Na ovaj način bismo izbili i mogućnost da Komisija utvrđuje i paušale poslanicima. Moram reći da meni definicija te naknade do kraja nije jasna, njena svrha. Mi smo, u odnosu na zemlje regiona, zemlja koja ima po visini drugi iznos paušala u regiji, iza Slovenije koja je daleko odmakla i u standardu i u svemu ostalom od BiH – navela je Marinković Lepić.

Napomenula je da sve zemlje u regionu ovu materiju tretiraju u zakonu.

Po njenim riječima, ušteda koja bi bila ostvarena u budžetu ukidanjem paušala je oko dva miliona KM za mandatni period.

– Smatram da u ovakvoj ekonomskoj situaciji u zemlji, kada je veliki broj stanovništva na rubu egzistencije, ovoliki naši paušali nisu primjereni, a mogu reći da je njihova visina čak i sramotna – istaknula je Marinković Lepić.

Osim nje, niko od poslanika nije diskutirao o predloženom zakonu.

Pred delegatima se našao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, s mišljenjem Ustavnopravne komisije koja drugi put nije podržala principe predloženog zakona.

Poslanik Damir Arnaut je kazao da je Dom ranije odbacio negativno mišljenje Komisije, zadužio je da usvoji novo mišljenje u skladu sa zaključcima Doma i Ustavnopravna komisija je usvojila potpuno isto mišljenje.

Pojasnio je da se radi o prijedlogu zakona kojim je predviđeno da svi koji se prijave za posao u državnoj službi u institucijama BiH mogu s prijavom dostaviti kopije svoje dokumentacije, a ko uđe u uži krug na poziv Agencije za državnu službu (ADS) ima 10 dana da dostave orginale, odnosno ovjerene kopije.

– Time bi se značajno olakšao posao svima koji se prijavljuju, uštedili bi im se novci – kazao je Arnaut.

Nakon što je okončana rasprava o ovoj, ali i svim prestalim tačkama dnevnog reda, data je pauza nakon koje bi poslanici trebali razmatrati nekoliko materijala s oznakom „povjerljivo“, te se izjasniti i o svim razmatranim tačkama dnevnog reda.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.