Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje: Uber zainteresovan za ulazak u Sarajevo

BiH

uber

Kompanija Uber zainteresovana je za širenje poslovanja u Sarajevu, ali trenutno nema konkretnih planova za ulazak ove kompanije na bh. tržište, saznaje Fokus.ba.

Ovu informaciju potvrdila je u razgovoru za naš portal Alexandra Corolea, glasnogovornica Ubera za regiju Balkana.

Podsjećamo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Mujo Fišo nedavno je u razgovoru za Fokus.ba rekao da se trenutno ne može dozovliti dolazak Ubera u Sarajevo “po sistemu neko će vas prevesti“, jer to nije u skladu sa zakonskom regulativom.

“Prijevoz osoba u drumskom saobraćaju mogu vršiti samo licencirani taksi prijevoznici. Za obavljanje taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo bez posjedovanja dopunske taksi oznake propisane su kazne, te oduzimanje vozila za ponovljeni prekršaj“, rekao je Fišo.

Ipak, i pored zakonske regulative koja im u početku nije pogodovala ali i protivljenja taksista u brojnim gradovima, Uber je uspio proširiti svoje poslovanje širom svijeta.

“Naš plan je da budemo prisutni u svakom dinamičnom gradu koji je okrenut progresu, pa tako ni Sarajevo nije iznimka. Međutim, trenutno nemamo konkretnih planova za ulazak na bh. tržište“, rekla je Corolea za Fokus.ba.

uber

Glasnogovornica Ubera za Balkan je dodala da je ova kompanija trenutno prisutna u 450 gradova u 80 zemalja.

“Uvijek gledamo kako da proširimo naše poslovanje u drugim gradovima. Želimo da tranposrt osoba bude pouzdan kao vodovodni sistem u nekom gradu, dakle da je dostupan u svakom dijelu grada“, istakla je Corolea.

Ova kompanije trenutno posluje i u susjednoj Hrvatskoj gdje su nedavno uveli i mogućnost plaćanja gotovinom, a ne samo kreditnim karticama. Uber je trenutno moguće koristiti u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku i Splitu.

Hrvatski taksi prijevoznici, obrtnici i predstavnici nekoliko taksi kompanija ustvrdili su nedavno kako je pružanje usluga taksi prijevoza putem Uber aplikacije nezakonito i kako je riječ o nelojalnoj konkurenciji te zatražili zabranu korištenja Uber aplikacije u Hrvatskoj, prenijeli su mediji u ovoj zemlji.