Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica kolegija

Fokus saznaje: CIK danas bira predsjednika

cik

Ova imenovanja podigla su buru na političkoj sceni BiH

Centralna izborna komisija BiH održala je danas sjednicu Kolegija na kojoj je odlučeno da danas bude održana i sjednica CIK-a na kojoj će biti izabran predsjednik, saznaje Fokus.ba iz izvora u CIK-u. Saznajemo da bi sjednica trebala početi u 14 sati i 30 minuta. Kandidati za ovu funkciju su Vanja Prutina-Bjelica i Jovan Kalaba.

Inače, njih dvoje je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao u srijedu prošle sedmice, a nakon što je prethodno s pozicije članova CIK-a smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića. Ova imenovanja podigla su buru na političkoj sceni BiH, jer je Kalaba bio kandidat na izborima na listi PDP-a, a Prutina-Bjelica savjetnica poslanika SDS-a Mirka Šarovića u vrijeme dok je bio ministar.

Također, ova naprasna imenovanja izvršila je SDA zajedno s SDS-om, PDP-om i DF-om, a bez znanja SBB-a i uz protivljenje SNSD-a i HDZ-a.

Inače, prošle sedmice novi mandat u CIK-u preuzeli su, također, Suad Arnautović i Ahmet Šantić, a oni su na tim funkcijama već bili i to Šantić proteklih osam, a Arnautović oko 16 godina.

Prema Izbornom zakonu po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika po principu rotacije i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec.

Ove godine u CIK-u će predsjednik biti biran dva puta jer je Branka Petrića smjena zatekla na toj funkciji, a predsjednički mandat trebao mu je trajati do kraja juna.

Za nekoliko mjeseci bit će ponovo biran predsjednik ovog tijela i to iz reda hrvatskog naroda.