Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik Sindikata radnika rudnika

Husić za Fokus.ba: Nećemo se libiti tražiti obustavu rada u rudnicima

rudari

Imamo puno razloga za maksimalan stepen opreza, imamo puno razloga biti zabrinuti i nadamo se kao i svi da će ipak na određen način barem prestati širenje virusa – kaže Husić

Dok se u BiH provode brojne mjere na suzbijanju sprečavanja širenja korona virusa i obustavom rada u velikim kolektivima, do sada se nisu mogli čuti prijedlozi da rad bude obustavljen u rudnicima, u kojima je samo u FBiH zaposleno oko 11.000 ljudi i koji su primorani raditi u velikim grupama i koncentrisani na jednom mjestu. Ionako težak i opasan rudarski posao, dodatno je usložnjen novonastalom situacijom.

Potvrđuje to u razgovoru za Fokus.ba i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH, koji kaže da se taj sindikat u zavisnosti od razvoja situacije neće libiti da traži obustavu rada u rudnicima. On ističe da se u rudnicima već provode određene mjere zaštite od korona virusa, te da je on sa saradnicima 11. marta obišao sva radilišta u pogonu Haljevići u RMU “Kakanj” u Kaknju. Najviše radnika angažirano je u rudnicima u Kreki, Kaknju, Brezi i Zenici.

– I pisanim aktom obratio sam se svim direktorima rudnika iz sastava koncerna, da se pored ovih uputa koje dolaze od nadležnih institucija poduzmu sve dodatne mjere kako bi pokušali dostići maksimalno moguć nivo zaštite radnika. Bilo bi jako, jako teško stanje i sa katastrofalnim posljedicama ako bi ovaj virus hajde da tako kažem “probio” se u objekte sa posebnom eksploatacijom uglja. Tako su i uslovi u kojima se obavljaju ti poslovi i po ovom pitanju visokog rizika i mi smo iskazali spremnost da moramo svakodnevno pratiti stanje na terenu i ako procijenimo da trebamo zahtijevati potpunu obustavu proizvodnje mi se nećemo libiti to uraditi bez obzira kakav to efekat može imati na energetski sektor u BiH, jer ipak zdravlje i životi uposlenika su najpreči – ističe Husić.

On dalje pojašnjava da bi takvu odluku trebali donijeti resorno federalno ministarstvo, “Elektroprivreda BiH” te upravljačke strukture rudnika, a u tom slučaju vršile bi se samo osnovne aktivnosti koje se Zakonom o rudarstvu moraju obavljati.

– Ali, tada bi bio angažovan minimum radnika i bila bi samo vršena kontrola prostorija i kondenzacija opasnih plinova. Kažem da imamo puno razloga za maksimalan stepen opreza, imamo puno razloga biti zabrinuti i nadamo se kao i svi da će ipak na određen način barem prestati širenje virusa – kaže Husić.

On ocjenjuje da ne bi bilo težih posljedica ukoliko bi došlo do privremene obustave rada.

– Možemo reći da su zalihe na depoima kako u Termoelektrani Tuzla tako i u Termoelektrani Kakanj u ovom trenutku na jednom zadovoljavajućem nivou tako da ako bi bili primorani obustaviti rad vjerovatno bi i to bila jedna od olakšavajućih okolnosti – zaključuje on za Fokus.ba.