Fokusova analiza: Ko je finansijski profitabilniji FBiH ili RS

radnici gradjevina

U odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine, približno ekvivalentni entiteti BiH imaju različite ekonomske pokazatelje. Federacije Bosne i Hercegovine je ekonomski jači entitet od Republike Srpske, a kompanije u FBiH nadmašuju one iz RS-a po pitanju efikasnosti, stabilnosit i profitabilnost.

Trgovina na prvom mjestu a zatim proizvodnja su najvažniji sektori oba entiteta. Ključnu ulogu u FBiH ipak igra trgovina, dok je generalno razlika u sektorima manja nego u RS-u. Ekonomski razvoj i doprinos pojedinih kantona u FBiH i regija u RS je veoma varijabilna i usko je povezana sa fokusom na određenu privrednu granu.

Iako je ukupna veličina oba entiteta slična, FBiH je ekonomski jača. Prema brojkama iz 2015. FBiH je upravljala sa 59% ukupne aktive BiH, generisala 70% ukupnih prihoda u BiH i 72% ukupog profita BiH.

1

 

Što se tiče trenda može se utvrditi da su ukupni prihodi FBiH u 2015. godini u odnosu na 2014. povećani za 5,3%, a u RS-u za 1,2%. Kompanije u FBiH su uspješnije od onih koji su u RS-u smislu profitabilnosti (58% veći ROE), stabilnosti (11% veći omjer financiranja kapitala) i efikasnosti (65% veći koeficijent obrta imovine).

2

 

Na bazi ukupnih prihoda ostvarenih u 2015. godini, trgovina i proizvodnja su glavni sektori u oba entiteta. U FBiH trgovina ima 47% udjela, a proizvodnja 22% (zajedno 69%). U RS-u trgovina zauzima 36% udjela, a proizvodnja 26% (zajedno 62%).

Analiza privrede Federacije BiH

Ekonomiju BiH čini oko 33.000 d.o.o. kompanija i d.d. koje upravljaju sa 97 milijardi KM imovine, generišu 58 milijardi KM prihoda i više od 2,2 milijarde KM dobit u 2015. godini. Federacija BiH, prema brojkama iz 2015. posjeduje 59% ukupne imovine u BiH, ostvarila je 70% ukupnih prihoda u BiH i 72% ukupne dobiti BiH.

3

Na temelju ukupnog prihoda u 2015. godini, trgovina sa 47% i proizvodnja sa 22% udjela su glavne privredne djelatnosti FBiH ali i oba entiteta. Trend pokazuje da je ukupni prihod u FBiH u 2015. godini u odnosu na prethodnu povećan za 5,3%. Prosječni povrat na kapital (ulaganja) (ROE) iznosio je 4,9%, a prosječni koeficijent obrta imovine iznosio je 60%.

4

Sarajevski i Tuzlanski kanton su prema svim pokazateljima ekonomski najjači kantoni u FBiH. Kanton Sarajevo zaostaje u odnosu na prosjek FBiH u smislu ekonomske učinkovitosti i profitabilnosti, dok je Tuzlanski kanton iznad prosjeka.

5

Analiza privrede Republike Srpske

U RS-u, dvije najveće privredne regije u svim oblastima su Banja Luka i Bijeljina. Obje su i iznad prosjeka Republike Srpske kada je u pitanju profitabilnosti, stabilnosti i učinkovitosti njihovih preduzeća.

6

7

8


O autoru analize

Autor analize za potrebe portala Fokus.ba je Bisnode BH.

Bisnode BH d.o.o. je dio međunarodne grupe Bisnode AB, vodećeg evropskog provajdera poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu.

Bisnode BH d.o.o. osnovan je 2013. godine u cilju da se bh. tržištu predstavi što transparentnije poslovanje svih pravnih subjekata.

Bisnode BH posjeduje alate koji pružaju sveobuhvatnu procjenu tržišnih rizika.