Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučajevi trovanja

Stigli novi rezultati analize Coca-Cole u Hrvatskoj. Oglasio se i Plenković

Bezalkoholno piće Coca-Cola
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate

Državni inspektorat u Hrvatskoj (DIRH) objavio je nove rezultate analize uzoraka, među kojima je i onaj iz automata na fakultetu u Zagrebu u kojem je Coca-Colu kupio mladić koji je bio hospitaliziran u Zagrebu s ozljedom jednjaka.

“Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka:

  • Coca-Cola, original taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23)
  • Coca-Cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07
  • Coca-Cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40
    koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim”, saopćio je DIRH.

Oglasio se i Plenković

I hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je dramu koja se u Hrvatskoj stvorila zbog trovanja bezalkoholnim pićima.

“Zajedno s Davorom Božinovićem i Vilijem Berošem primio sam čelnike nadležnih tijela koja provode sve propisane radnje oko navoda o zdravstvenim poteškoćama prilikom konzumacije pića. Zasad je zabilježen jedan slučaj s težim posljedicama u Rijeci te se pacijentu pruža zdravstvena skrb. U velikom broju prijavljenih slučajeva pokazuje se da nije riječ o zdravstvenim poteškoćama zbog konzumacije pića. Stoga nema mjesta panici. Nadležna tijela nastavit će djelovati koordinirano i analizirati sve uzorke, kao i okolnosti slučaja u Rijeci kako bi građani bili sigurni”, objavio je Plenković na Twitteru.